Preşedintele Traian Băsescu afirmă, într-un mesaj remis cu ocazia eliminării vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni, că evenimentul are loc pe fondul violenţelor şi presiunilor politice făcute de Rusia şi că „asistăm la apropierea dintre NATO şi UE în faţa unei primejdii comune, Rusia”.

Băsescu îpi exprimă „deplina satisfacţie” pentru faptul că de astăzi cetăţenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize.

„Din păcate, această apropiere a Repepublicii Moldova de Uniunea Europeană se petrece pe fundalul violenţelor şi presiunilor politice făcute de Rusia asupra unor ţări independente şi suverane, Ucraina şi Repepublica Moldova, ai căror cetăţeni şi-au exprimat clar opţiunea de a se racorda la spaţiul de civilizaţie politică occidentală. Pe de altă parte, asistăm la apropierea dintre NATO şi UE în faţa unei primejdii comune, Rusia. Europenii realizează acum importanţa vitală a solidarităţii şi a unei acţiuni politice comune, pragmatice, care să pună capăt presiunilor ruseşti”, se mai arată în mesajul preşedintelui.

Mediafax