Romania ar fi una din tarile europene care nu s-a pronuntat clar in favoarea unui al doilea val de sanctiuni pentru Rusia, scrie presa franceza.Potrivit cotidianului francez Le Monde, care a publicat o harta interactiva, Romania este mai putin favorabila sanctiunilor pentru Rusia.

Harta este publicata in contextul in care Washingtonul si Bruxellesul au decis, luni, sa impuna un nou val de sanctiuni Rusiei, intrucat acordul de la Geneva nu a fost suficient pentru a pune punct confruntarilor din Ucraina.

SUA au vizat companiile rusesti in sanctiunile impuse luni, insa tarile membre UE nu au reusit sa se puna de acord asupra unui val de sanctiuni economice, ci numai asupra sanctiunilor vizand persoane.

In opinia jurnalistilor, diviziunile intre tarile europene se explica prin interesele economice diverse, dar si prin factorii politici si de securitate.

In aceste conditii, Romania „nu s-a pronuntat clar pentru sau impotriva implementarii de sanctiuni suplimentare”. Publicatia citata mai spune ca Romania este tara membra NATO, iar dependenta economica de Rusia este redusa.

„Romania sustine linia europeana, insa s-a pronuntat mai putin favorabil pentru implementarea sanctiunilor economice decat pentru extinderea sanctiunilor din faza a doua a planului european”, mai arata publicatia.

Rusia a avertizat ca va raspunde „dureros” fata de noile sanctiuni aplicate de SUA unui numar de 7 oficiali de rang inalt de la Kremlin si impotriva a 17 companii rusesti, masuri menite sa il faca pe presedintele Vladimir Putin sa dea inapoi in ce priveste situatia din Ucraina.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat, luni, ca Washingtonul va lua noi masuri impotriva membrilor cercului de apropiati ai lui Putin, „ca raspuns la interventia continua si ilegala in Ucraina si a actelor de provocare care submineaza democratia in Ucraina” si integritatea teritoriala a acesteia.

Actiunile SUA vin in contextul in care situatia din Ucraina nu se calmeaza, sepratististii pro-rusi si-au intarit pozitiile si au ocupat cladiri administrative dintr-un alt oras din est iar primarul din Donetk a fost impuscat luni in spate in timp ce se se plimba cu bicicleta.

In plus, noi informatii au aparut luni privind masari de trupe rusesti la granita cu Ucrain, care desfasoara „exercitii militare” la doar un kilometru de frontiera ucraineana.

Sursa: Ziare.com