Dupa o lunga perioada de turbulente, soldata chiar cu pierderi de vieti, Rusia, Ucraina UE si Rusia au ajuns la un consens in ceea ce priveste situatia din Ucraina.

Dupa o reuniune care a avut loc joi la Geneva, s-a stabilit ca toate partile implicate se vor abtine de la acte de violenta, intimidare sau actiuni care sa provoace.

Au fost condamnate toate actele de extremism, rasism si intoleranta religioasa, inclusiv anti-semitismul, informeaza The Guardian.

S-a stabilit ca toate gruparile armate ilegale vor fi dezarmate, iar cladirile ocupate ilegal vor fi redate proprietarilor lor legitimi. In plus, toate strazile ocupate ilegal, pietele si alte zone publice din Ucraina trebuie evacuate.

Amnistie pentru protestatari

Protestatarilor li s-a garantat amnistia, la fel si celor care pleaca din cladirile ori pietele pe care le-au ocupat si predau armele. Exceptie fac cei gasiti vinovati de crime capitale, se mai mentioneaza intr-un comunicat redactat dupa reuniunea de la Geneva.

Autoritatile ucrainene vor fi asistate de trimisi OSCE in implementarea imediata a acestor masuri, care vor fi puse in practica din zilele care vin. Masurile vor fi monitorizate inclusiv de trimisi ai SUA, UE sau Rusia.

La reuniunea din Elvetia au participat Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si Andrei Descita, seful diplomatiei ucrainene. La finele reuniunii, John Kerry si Serghei Lavrov au facut declaratii.

„Am adoptat un document. Este vorba despre declaratia din data de 17 aprilie de la Geneva, prin care am cazut de acord ca trebuie luate primele masuri concrete pentru dezescaladarea tensiunilor”, a spus seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Acesta a mai declarat ca s-a convenit ca este nevoie sa se inceapa imediat un amplu dialog national in cadrul procesului constitutional, cu participarea tuturor regiunilor din Ucraina.

Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Descita, a spus, dupa negocierile care a durat sapte ore, ca „urmatoarele zile sunt cruciale”.

„Rusia s-a angajat sa faca parte din proces. Vom vedea daca Rusia vrea cu adevarat stabilitate in regiune”, a afirmat el.

Secretarul de stat american John Kerry a spus ca „daca nu se vor vedea rezultate, nu vom avea de ales decat sa impunem sanctiuni si mai mari Rusiei”. Acesta a laudat „cumpatarea” guvernului de la Kiev in fata provocarilor cu care s-a confruntat in toata aceasta perioada.

Sursa: Ziare.com