În data de 7 mai, la ora 14:00, Casa de Cultură Huedin găzduieşte un eveniment dedicat comunităţii evreieşti locale, marcată de-a lungul istoriei de atrocităţi de nedescris comise la adresa evreilor de către regimul horthyst.

Această manifestare atrage atenţia opiniei publice nu doar asupra discriminării criminale la care au fost supuşi evreii în trecut de către militanţii unguri, ci şi asupra stării de fapt actuale de la nivel european, în care manifestările antisemite ale organizaţiilor naţionaliste din ţara vecină României, precum Jobbik, Garda Maghiară, HVIM, se află pe un tipar ascendent în frecvenţă şi violenţă.

Acţiunile organizaţiilor extremiste ungureşti din perioada actuală seamănă tot mai mult cu cele din perioada de creştere a mişcării naziste dintre cele două razboaie mondiale.

Astfel, profitând de nemulţumirile populaţiei europene rezultate în mare parte în urma crizei financiare mondiale, care a dus la creşterea semnificativă a numărului de şomeri şi la îndatorarea tot mai apăsătoare atât a ţărilor, cât şi a cetăţenilor, grupările extremiste ungureşti au crescut în popularitate, promovând un mesaj radical de schimbare a societăţii, similar celui promovat de nazişti.

În loc să demonstreze că politica naţională poate fi realizată într-un mod mai benefic pentru întreaga populaţie a Ungariei, inclusiv pentru minorităţi, aceste grupări au preluat controlul unor localităţi prin forţă şi s-au dedat inclusiv la crime comise la adresa minorităţilor.

Această politică extremistă ungurească a fost exportată din păcate şi în România, promovându-se atacuri la unitatea teritoarială a ţării. Aici se încadrează şi evenimentul de tristă amintire organizat în luna martie 2014, la Târgu Mureş, în urma căruia mai multe persoane au fost declarate indezirabile pentru România, pe parcursul a mai multor ani.