Schimburi de focuri intense au avut loc, marţi, în oraşul ucrainean Kramatorsk, între militanţi proruşi şi serviciile de securitate, presa ucraineană relatând că se înregistrează numeroase victime. Ucraina se află „pe marginea războiului civil”, a apreciat marţi premierul rus Dmitri Medvedev, în contextul în care autorităţile de la Kiev au mobilizat forţe armate, în estul ţării, împotriva separatiştilor proruşi, relatează AFP.

Separatiştii proruşi care nu vor depune armele vor fi „lichidaţi”, a declarat pentru jurnalişti, în estul Ucrainei, generalul Valeri Krutov, numărul doi în ierarhia servciilor speciale ucrainene (SBU), care se află la comanda operaţiunii „antiteroriste”, relatează AFP.

„Trebuie să-i avertizăm: dacă nu depun armele îi vom lichida”, a declarat generalul, comandantul Centrului antiterorist al SBU, la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri nord de oraşul Slaviansk, aflat de sâmbătă sub controlul unor persoane armate neidentificate.

Rusia acuză Occidentul de implicare în această criză, însă SUA îndeamnă armata ucraineană să aibă o atitudine „moderată” faţă de grupurile proruse.

Statele Unite îndeamnă autorităţile ucrainene să aibă o atitudine de reţinere faţă de miliţiile proruse din estul Ucrainei, pledând însă pentru operaţiuni „moderate” ale armatei ucrainene, relatează AFP.