Fostul premier Emil Boc susţine că preşedintele Traian Băsescu „nu a intervenit şi nu intervine pentru nimeni în justiţie” şi spune, în contextul scandalului în care este implicat Mircea Băsescu şi în care apare, implicit, şi numele şefului statului, că „rudele le ai, nu le alegi”.

Emil Boc a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că un politician nu poate fi considerat răspunzător pentru potenţialele fapte ale rudelor, deoarece „rudele le ai, nu le alegi”.

„Preşedintele României nu a intervenit şi nu intervine pentru nimeni în justiţie, pentru că are un respect faţă de justiţie şi statul de drept pe care l-a probat de atâtea ori. Un politician nu poate fi considerat răspunzător pentru potenţialele fapte ale rudelor, rudele le ai, nu le alegi. Faptul că în acel caz s-a dat o sentinţă cu o condamnare foarte aspră e încă o dovadă în plus că nu a avut loc nicio intervenţie în actul de justiţie şi că, în România, justiţia îşi urmează dictonul constituţional «nimeni nu este mai presus de lege». Cred că toată această discuţie mai mult are tenta unui atac politic decât de a încerca rezolvarea unei situaţii juridice”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, pe speţele legate de justiţie, singura autoritate capabilă şi competentă să se pronunţe „este justiţia”, iar politicienii ar trebui să se ocupe de problemele legate de nivelul de trai al românilor, investiţii şi locuri de muncă.

Antena 3 a făcut publice, miercuri seară, înregistrări audio-video din care ar rezulta că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare şi că şeful statului ar fi ştiut despre acest demers.

Mircea Băsescu a susţinut că preşedintele Traian Băsescu nu are „niciun fel de legătură” cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel şi că imaginile video difuzate sunt scoase din context, iar înregistrările ar sprijini starea de fapte prezentată de el în plângerea penală pentru şantaj.

Joi dimineaţă, premierul Victor Ponta a declarat că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să demisioneze pentru a apăra ideea independenţei justiţiei în cazul fratelui său, Mircea Băsescu, şi al familiei Bercea Mondial, adăugând că poate fi luată în calcul şi suspendarea lui Băsescu dacă s-a implicat în acest caz.

Într-o declaraţie de presă susţinută, joi după-amiază, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a precizat că nu a avut niciodată vreo discuţie cu fratele său, Mircea Băsescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care acesta le are, adăugând că fratele său nu trebuia să se implice într-o zonă cu astfel de oameni şi într-un asemenea anturaj.

Traian Băsescu a mai spus că nu se va transforma în avocatul fratelui său şi că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele alege consolidarea justiţiei.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost adus, joi, din penitenciar la DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care fiul lui a reclamat presupuse fapte de trafic de influenţă care ar fi fost comise de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui. La ora transmiterii acestei ştiri, el este audiat de procurori.

Procurorii l-au citat pe Bercea Mondial pentru a da declaraţii în dosarul deschis în urma plângerii formulate de fiul său, Florin Anghel, în cazul lui Mircea Băsescu, pentru presupuse fapte de trafic de influenţă.

Şi Mircea Băsescu a fost citat să se prezinte joi, la ora 18.00, la DNA, la ora transmiterii ştirii, el aflându-se în sediul instituţiei.

De asemenea, procurorii i-au chemat joi la audieri şi pe Marian Căpăţână, precum şi pe soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel.

Adina Oşan, Vasile Magradean, Sursa: Mediafax