Forțele conduse de SUA au folosit arme cu uraniu sărăcit în zonele populate de civili pe parcursul anului 2003 în timpul campaniei militare din Irak, potrivit unui nou studiu al unui ONG olandez, care expune, de asemenea, lipsa obligațiilor de către forțele de coaliție pentru a oferi eforturi adecvate de curatare a zonelor afectate.

Pentru prima dată au fost făcute publice coordonatele a mai multor locații unde trupele SUA au folosit peste 10.000 de runde de muniției cu uraniu sărăcit. Datele au fost expuse de către Ministerul Olandez al Apărării pentru a fi utilizate intr-un studiu al ONG-ului PAX.
Cele mai multe runde de uraniu sărăcit utilizate de către coaliția condusă de SUA au fost folosite în zone foarte populate, potrivit olandezilor. Samawah, Nasiriyah și Basrah sunt doar unele zone urbane în care a fost folosită muniție – cu aproximativ 1.500 de runde anti-blindaj trase direct în forțele de infanterie ale lui Saddam Hussein.

Coordonatele GPS ale locațiilor au fost inițial predate oficialităților olandeze pentru că Olanda a fost îngrijorată cu privire la potențiala contaminare a trupelor sale. Ministerul apoi a împărtășit informațiile cu ONG-ul PAX în baza legislației privind libertatea informațiilor.

Muniția cu uraniu sărăcit nu este interzisă la nivel global de către Națiunile Unite. Încercările de a interzice acest gen de muniție au fost blocate în mod repetat de Anglia, SUA, Franța și Israel.
NapocaNews