Consilierul judeţean Mihai Szeplekan a ratat la musteaţă numirea în postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, în locul colegului său de partid arestat pentru luare de mită, fals şi complicitate la spălare de bani, Horea Uioreanu. Numirea lui Szeplekan era aproape sigură după pactul PNL-PDL, însă azi nu s-a putut conta pe voturile consilierilor UDMR şi PPDD (parţial).

Lui Mihai Szeplekan i-a lipsit un singur .o. (vot) pentru a fi numit vicepreşedinte din prima şi apoi preşedinte al CJ Cluj.

Însă nici măcar prezenţa lui Ludovic Orban la Cluj nu i-a asigurat o cale lină tânărului consilier judeţean deşi la începutul şedinţei de CJ, Orban a luat parte la negocieri alături de PDL şi PPDD.

UDMR a fost alături de alianţa PNL-PDL până ce Vakar Istvan a ajuns să primească atribuţii de preşedinte al instituţiei. Astăzi UDMR nu l-a susţinut pe Szeplekan şi prin vot.

În privinţa PPDD, doi dintre consilierii judeţeni au susţinut PSD-ul, iar unul dintre ei, Husar Axente, a fost cu alianţa PNL-PDL.

După o şedinţă care a durat 7 ore, vicepreşedintele Ioan Oleleu (PSD) a fost demis – nu înainte ca acesta să reamintească că va face dezvăluiri în legătură cu anumite persoane care ar fi încercat să-l mituiască. De asemenea, Oeleu a atras atenţia asupra numeroselor contracte de consultanţă juridică pe care Szeplekan le-a încheiat cu primării PNL din Cluj.

PSD a urlat prin vocea lui Remus Lăpuşan şi a lui Dan Canta, care spuneau că altceva a votat electoratul clujean în 2012.

PDL a replicat prin faptul că tot un membru USL îl va înlocui pe Oleleu în funcţia de vice – Mihai Szeplekan, pentru ca acesta din urmă să ajungă perşedinte de CJ.

La votul pentru confirmarea lui Szeplekan în funcţia de vice, liberalul a fost la un buletin distanţă. Mai mulţi consilieri judeţeni au spus că nu au înţeles ce trebuie să scrie pe buletinul de vot. Ei aveau de trecut Da şi Nu în dreptul a doi candidaţi propuşi: Mihai Szeplekan şi Ioan Oleleu, însă 9 consilieri au trecut doar Da în dreptul candidatului „susţinut”, buletinele lor fiind anulate.

A fost nevoe de o a doua şedinţă de CJ, convocată de îndată, pentru ca Szeplekan să primească o nouă şansă. Însă consilierii PSD şi doi dintre cei trei ai PPDD au părăsit sala în semn de protest, anunţând totuşi că vor contesta proiectele de hotărâre votate astăzi.

Consilierii PPDD fuseseră avertizaţi înainte de vot că de alegerea lor depinde alianţa de la Bucureşti între PSD şi PPDD.

Pe când în sală au rămas doar „susţinătorii” lui Szeplekan (PNL, PDL, un consilier PPDD, UDMR) şi un consilier judeţean PSD rezultatul votului a dat din nou emoţii deşi era propus un singur candidat. Şase voturi au fost anulate. Totuşi, Mihai Szeplekan a primit suficiente voturi pentru a deveni vicepreşedinte, sperând ca într-o şedinţă următoare să ajungă preşedinte.

Primul lucru promis de Szeplekan în calitate de vice este „Curăţenie şi audituri”.