Președintele Barack Obama a sosit în Polonia, prima etapă a unui turneu de patru zile în Europa în care liderul de la Casa Albă își va reasigura aliații că SUA îi va susține, pe fondul intervenției ruse din Ucraina.

În după-amiaza zilei de marți, Obama și gazda sa, președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, au planificate discuții cu liderii din Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, România și Slovenia.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu va sosi, la ora 16.00 (ora României), la Palatul Prezidenţial din Varşovia, unde va participa la Dejunul de lucru oferit de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, şi de preşedintele Republicii Polone, Bronislaw Komorowski.

Vorbind în fața piloților americani și polonezi de pe avioanele F-16, imediat după aterizarea la Varșovia, Obama a cerut Congresului SUA să aprobe alocarea a un miliard de dolari pentru întărirea prezenței militare americane in Europa, cu scopul de a reduce temerile din rândurile aliaților, după amenințările ruse asupra Ucrainei. Oficialii americani au precizat, potrivit Washington Post, că Obama va spori participarea Marinei SUA la dislocările de trupe din Marea Neagră și Marea Blatica, precum și capacitatea militară a statelor nemembre NATO care se afla în vecinătatea Rusiei, adică Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

„Angajamentul nostru în securitatea Poloniei şi în cea a aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est este un element esenţial al propriei noastre securităţi şi este sacrosanct”, a declarat Obama.

„Securitatea Poloniei şi a întregii regiuni este strâns legată de cooperarea cu Statele Unite, de prezenţa trupelor americane pe teritoriul polonez, într-un moment în care ne confruntăm cu o criză foarte aproape de frontierele noastre şi cele ale NATO”, a declarat la rândul său preşedintele polonez Bronislaw Komorowski.

Vizita lui Obama la Varșovia coincide cu împlinirea a 25 de ani de la căderea regimului comunist din Polonia.

Miercuri, președintele Obama are planificată o întâlnire cu Petro Poroșenko, cel care a fost declarat oficial președinte al Ucrainei de catre Comisia Electorală Centrală de la Kiev și urmează să fie învestit in funcție pe 7 iunie.

Pe 6 iunie, Obama va participa la ceremoniile dedicate împlinirii a 70 de ani de la Debarcarea din Normania, eveniment la care va lua parte și președintele Vladimir Putin. Cei doi lideri nu au planificată o întâlnire. În schimb, președintele țării gazda, Francois Hollande, se va intalni la un dineu cu Putin și, separat, cu Obama

”Nu va fi niciun dineu trilateral între cei trei lideri. Vor fi doar discuții în doi”, a spus consilierul pentru securitate națională al luiObama, Ben Rhodes.

Sursa: Cotidianul