Jucătoarea de tenis de câmp Simona Halep este considerată al patrulea sportiv român din toate timpurile, conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

Halep este devansată de trei nume de egendă ale sportului mondial – Nadia Comăneci, votată de 29% dintre participanţii la studiu, Gheorghe Hagi, care a dunat 27% din voturi şi de Ilie Năstase, cu 9%. Ascensiunea Simonei în preferinţele românilor se datorează în mare parte evoluţiilor excelente din ultimul an, care au dus-o pe poziţia a III-a în clasamentul mondial al ucătoarelor de tenis.

Recent tenismena din Constanţa, manageriată de clujeanca Virginia Ruzici, a jucat prima finală de Grand Slam din carieră, la Roland Garros, pierdută în trei seturi, în faţa Rusoaicei Maria Şarapova.

60% dintre participanţii la acest studiu spun că au urmărit unele dintre meciurile Simonei de la turneul parizian, iar 13% declară că nu au ratat nicio evoluţie a româncei, la Roland Garros.

Dintre respondenţi, cei peste 65 de ani, locuitori în mediul urban, cei cu studii superioare şi cei din regiunea de Sud a ţării sunt categoriile de public care au urmărit toate meciurile disputate de constănţeancă la Paris.

Mai mult, 84% dintre cei chestionaţi cred că Simona Halep ar fi meritat să câştige competiţia, la polul opus situându-se doar 9%, care susţin că nu ar fi fost un succes meritat. Deasemenea, un sfert dintre cei chestionaţi sunt convinşi că următorul turneu de Grand Slam (Wimbledon), va fi câştigat de sportiva din România.

Încrederea românilor în calităţile Simonei sunt certificate de procentul de 57% dintre respondenţi care consideră probabilă victoria lui Halep în turneul londonez.

Paul Panait