Horea Uioreanu a recunoscut în faţa procurorilor şi a magistraţilor că a primit bani de la diverşi oameni de afaceri, în mai multe tranşe, dar i-a primit în scop „electoral”, lucru care i se pare normal.

„Faptele de care sunt bănuiţi inculpaţii U.H. (Uioreanu Horea – n.red.), B.I. (Bene Ioan – n.red) şi P.V. (Pogăcean Vasile – n.red.) sunt de natură să creeze şi să inducă opiniei publice că legea se opreşte şi nu are eficienţă faţă de astfel de persoane care, prin statutul lor, ar trebui să asigure încrederea societăţii în modul în care mediul de afaceri şi cel al administraţiei publice funcţionează. În ceea ce-i priveşte pe inculpaţii B.I. şi P.V., este de observat faptul că nici în faţa procurorului, dar nici în faţa judecătorului nu au conştientizat gravitatea faptelor de care au fost acuzaţi, considerând aproape normală darea acestor importante sume de bani. Situaţia este valabilă şi în cazul inculpatului U.H., care a apreciat că este legal să ia bani pentru partid şi să-i folosească în interes personal”, scrie în motivarea deciziei de arestare preventivă a Curţii de Apel Cluj.

„Acuzele privind luarea de mită de la inculpatul P.V. sunt reale numai sub un singur aspect, adică faptul că am primit suma de 20.000 de lei în timp ce ne aflam la o nuntă în G.H., însă fac precizarea că respectiva sumă mi-a fost dată pentru a o folosi în scopuri electorale, şi nu pentru anumite facilităţi. Legat de cel de-al doilea capăt de acuzare arăt că corespunde faptului că am luat în câteva rânduri bani de la inculpatul B.I., de una, două, trei ori, dintre care îmi amintesc suma de 100.000 de lei, primită la finele anului 2012 şi încă de două ori sume mai mici, însă nu-mi amintesc data exactă. Precizez că eu nu am condiţionat primirea acestor sume, că ele mi-au fost avansate doar pentru a le folosi în scopuri electorale şi pentru aceasta eu nu am făcut inculpatului niciun fel de servicii de natură profesională”, a declarat Uioreanu.

Şi omul de afaceri Ioan Bene a recunoscut că i-a dat bani lui Horea Uioreanu în repetate rânduri, în total 50.000 de euro.

„Arăt că nu am ţinut nicio evidenţă a sumelor pe care i le-am plătit lui U.H., însă apreciez că, în total, i-am remis acestuia undeva la 50.000 de euro sau poate chiar mai mult. Ce este consemnat în învinuirea care-mi este adusă cu privire la cuantumurile sumelor de bani ce le-am remis lui U.H. şi periodicitatea acestor remiteri pe care le-am făcut par a fi corespunzătoare cu modul în care s-au purtat lucrurile în realitate, fără să pot afirma cu titlu de certitudine. În acest sens, mai vreau să precizez că după fiecare remitere de bani aveam o perioadă de linişte şi bună relaţie profesională după care era urmată de o nouă solicitare de remitere de bani şi eventuale boicoturi sau presiuni în derularea investiţiilor şi a contractelor ce le aveam cu instituţia judeţeană”, a declarat Ioan Bene în faţa anchetatorilor.

Şi Vasile Pogăcean a recunoscut o parte din acuzaţiile care i se aduc. „Pe inculpatul U.H. îl cunosc din anul 2004, atât eu, cât şi el fiind membri PNL, însă eu nu sunt un membru activ. La începutul anului 2013 am fost contactat de numitul P.R., consilierul inculpatului U.H. şi coleg de partid, care mi-a solicitat bani pentru a achita datoriile rămase neachitate din campania din 2012, iar eu i-am răspuns acestei solicitări dându-i, din câte reţin, 40.000 de lei. Personal, inculpatului U.H. i-am dat o singură dată bani pentru a-i folosi în scopuri electorale, aceasta s-a întâmplat în mai 2014, când, întâlnindu-ne la o nuntă, i-am dat 20.000 de lei. Cu acea ocazie, inculpatul U.H. mi-a spus că o să-l sune pe P.R. pentru a confirma primirea sumei de bani”.