Autoritățile de la Kiev se ocupă cu teroarea, adică cu intimidarea populației civile, a declarat într-un interviu acordat Vocii Rusiei, Serghei Belous, care a estimat situația din sud-estul Ucrainei.

Confruntarea armată continuă, mor civili și colegii noștri jurnaliști. Cât de puternică este frica oamenilor?
„Frică există, însă totul depinde de regiune. Pentru că există și optimism și sprijinirea Republicii Populare Donețk. Înainte de călătoria în această regiune, credeam că toate acestea sunt o exagerare. La Kramatorsk o tânără mi-a spus: „Acum da susțin”. „Dar din ce moment?” am întrebat-o noi. „După evenimentele de la Odessa, unde au murit peste 50 de persoane și mai ales după începerea operațiunii antiteroriste împotriva noastră”, a răspuns tânăra. În decurs de o săptămână și jumătate am întâlnit doar două-trei persoane care nu susțin Republica Populară Donețk. Restul sunt în favoarea acestei republici. Însă principala întrebare este ce va fi mai departe?”
Regulat, Rusia este acuzată de amestec în treburile ucrainene și de sprijinirea forțelor de autoapărare din sud-estul țării. Ați reușit să descoperiți o prezență rusească în locurile unde au loc acțiuni de luptă?
„Amestecul Rusiei este doar propagandă. Cei care se duc din Rusia sunt persoane particulare și numărul lor este de maximum 150 de persoane pe săptămână. Forțele de autoapărare dispun în principal de arme învechite. Am văzut personal la un punct de control din Slaviansk o mitralieră Maksim, care nu a mai fost folosită după cel de-al Doilea Război Mondial. Luptă cu tot ce se poate. Deci eu nu am observat nici un fel de amestec al Moscovei”.

Ce puteți spune despre motivația, moralul susținătorilor Ucrainei unite, care luptă împotriva forțelor de autoapărare?

„Mulți profesioniști din armata ucraineană nu înțeleg scopul acestui război. De exemplul, la Donețk forțele speciale ucrainene din Kirovograd, nu au tensionat în mod deliberat situația cu batalionul forțelor de autoapărare Vostok, deoarece aceștia nu sunt combatanți, așa cum scriu mass-media ucrainene, ci oameni care împreună cu forțele speciale din Kirovograd au participat la aplicații comune și îi cunosc foarte bine. Pur și simplu, ei se află pe părți diferite ale baricadelor. Pe de altă parte, forțele de autoapărare au o atitudine blândă față de soldații care fac serviciul militar în termen. Au fost cazuri când ei au fost luați ostatici și apoi au fost înapoiați mamelor. Există date că 90% din soldații armatei ucrainene dați dispăruți, în realitate sunt morți. Pur și simplu, mass-media ucrainene oficiale nu scriu despre acest lucru. Împotriva forțelor de autoapărare luptă activ batalioanele Azov și Donbass, în care oamenii se angajează deoarece li se plătește foarte bine, sau din cauza vederilor ultra-naționaliste. Evident, față de aceștia atitudinea forțelor de autoapărare este absolut alta”.

NapocaNews