Arhiepiscopia Clujului a cumparat actiuni la SC Electrica dupa ce a vandut o parte din titlurile pe care le detinea la Fondul Proprietatea primite ca despagubire pentru cladirile si terenurile preluate abuziv, unul din motivele invocate fiind sustinerea unor proiecte sociale.

Consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului, Sorin Calea, a declarat, vineri, ca numarul de actiuni cumparate la Electrica si suma aferenta sunt „confidentiale”.

„In conditiile in care a avut loc listarea actiunilor SC Electrica, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Clujului a decis, in 23 iunie, ca o parte din actiunile pe care le detinea la Fondul Proprietatea, actiuni primite in cadrul procesului de despagubire pentru cladirile si terenurile preluate in mod abuziv, sa fie transferate in actiuni la Electrica.

Am vandut actiuni ale Fondului Proprietatea si am cumparat actiuni Electrica. Consideram ca este o companie viabila, care probabil va aduce un randament mai mare decat ceea ce aduc in prezent actiunile Fondului Proprietatea. Arhiepiscopia Clujului a apelat la o societate de brokeraj care a efectuat operatiunile pe bursa. Numarul de actiuni cumparate si suma sunt confidentiale”, a spus Calea.

Potrivit acestuia, o parte din actiunile detinute la Fondul Proprietatea au ramas in portofoliul Arhiepiscopiei. El a adaugat ca scopul pentru care s-a optat pentru actiuni Electrica este, pe de-o parte, impartirea riscului in mai multe locuri si, pe de alta parte, pentru sustinerea unor proiecte sociale ale Arhiepiscopiei Clujului.

„Daca intr-un an se inregistreaza o pierdere, noi sa nu inregistram o pierdere foarte mare. Speram, de asemenea, sa avem o rata de randament mai ridicata pentru a ne putea sustine proiectele sociale incepute in cadrul Arhiepiscopiei.

Aceste proiecte se refera la Centrul Misionar de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, continuarea lucrarilor la campusul studentesc, unde avem in plan doua camine, construirea a trei centre de tineret – unul la Sangeorz Bai, unul la Sacuieu si altul la Campenesti, un camin pentru varstnici la Baciu”, a afirmat consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului.