Fostul premier al României, Emil Boc, este depărere că modificarea Legii Educaţiei de către Guvernul Ponta reprezintă un „masacru” la adresa sistemului, un atentat la calitatea educaţiei pe termne mediu şi lung.

„Operaţiunea „fabrica de diplome” reprezintă o cedare în faţai ntereselor privaţilor din sistemul educaţional. Au încercat să faăc la fel şi când am fost eu premier, dar se pare că actualul guvern a cedat”, a spus Emil Boc.

„Nu credem că şcoala românească trebuie să fie o junglă în care doar cei puternici supravieţuiesc. Cât mai mulţi copii care reuşesc să rămână la şcoală, care au rezultate, uneori mai proaste, alteori mai bune, care trebuie să aibă la un moment dat posibilitatea să dea bacalaureatul, eu cred în această idee, că trebuie să fim o societate în care cei mai buni să fie recompensaţi, dar şi cei mai slabi să fie ajutaţi să fie mai buni”, a spus Ponta, în şedinţa de guvern, potrivit Mediafax.

O a treia sesiune de bacalaureat, pregătirea elevilor fără bacalaureat la facultate, participarea primarilor şi a şefilor de judeţe în consilii de administraţie a şcolilor, norma didactică micşorată cu două ore pe săptămână, pe acelaşi salariu, pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime şi grad didactic I, doctorat cu frecvenţă redusă şi posibilitatea înscrierii în universităţi peste cifra de şcolarizare sunt câteva dintre noutăţile din învăţământ, valabile din toamnă.