Cele mai periculoase iluzii sunt acelea care imobilizează şi dau speranţe deşarte. Ele nu doar nu produc nimic, ci chiar stagnează orice schimbare pozitivă şi, în cele din urmă, pot provoca o demoralizare totală şi degenerare, atunci când speraneţele nu se mai adeveresc. Aşa s-a întâmplat, spre exemplu, cu visul liberalizării vieţii politice după cădere URSS, care în viziunea majorităţii cetăţenilor, trebuia să fie urmat de prosperitate la nivelul vieţii din occident. În unele momente, am reuşit să depăşim în democratizare Vestul, am aderat la toate organizaţiile internaţionale posibile, am semnat tot ci ni s-a propus, am efectuat reforme structurale la insistenţa „partenerilor externi”, însă standardele de viaţă nu s-au ridicat, ci dimpotrivă, au degenerat şi mai mult. De ce se întâmplă toate aceste lucruri?

Societatea basarabeană este bolnavă de „visul european”. Ideea „integrării europene” a devenit un substituient al „viitorului luminos” din perioada sovietică, însă există şi o diferenţă majoră: comunismul era prezentat ca un rezultat al muncii solidare a întregii societăţi, în timp ce „integrarea europeană” ni se prezintă ca un dar miraculos, care ne va face fericiţi. Doar că, nimeni nu spune că odată ce ne vom pomeni în spaţiul european, va trebui să muncim mult mai mult şi la un preţ mult mai mic pentru a face faţă concurenţei economice neloiale. Se insinuiază faptul că aflarea în spaţiul european ar însemna în mod automat şi „civilizarea” sau „îmbunătăţirea nivelului de trai”. Totuşi, cum rămâne cu păturile sărace de la marginile marilor oraşe europene, care locuiesc în gettouri, împreună cu şobolani şi păduchi? Oare cineva este atât de naiv să creadă că am putea fi „mai integraţi” în Europa decât vagabonzii din Londra sau Paris? TTrebuie să înţelegem că statutul de vagabond este un maxim pe care îl putem pretinde în cadrul unei “Europe Unită”. Posibilitatea de căuta prin tomberoane e o mare “privilegiu”, pe care ni l-a oferit Bruxellesul. În acest caz, unde ne este “mândria naţională”, despre care tot timpul ţipă la TV unii moldoveni “eurofili de profesie”?

Să folosim o scurtă parabolă: imaginaţi-vă că un miliardar cheamă un vagabond în casa lui de lux. Vagabondul e obsedat de ideea că odată ce va păşi pragul castelului de lux, va deveni şi el un bogătaş. Cu toate acestea, miliardarul la pus la spălat closetul. Bine, pe de o parte, spălatul closetului e mai bun decât vagabondajul, însă miliardarul îl vede doar la acest nivel. Dacă vagabondul nu părăseşte această casă de lux, în pofida comodităţii şi hranei care îi oferă, el riscă să rămână pentru tot restul vieţii doar un servitor de cea mai joasă speţă. E adevărat, în stradă viaţa lui ar deveni mai grea, însă prin muncă el are o şansă să devină şi el un miliardar, pentru că în afara zidurilor castelului, nimeni nu îi determină poziţia socială.

Exact aşa e şi cazul Moldovei – UE poate doar păstra un status quo, dar nu va putea să ne ajute în dezvoltarea economică şi politică.

O altă minciună cu care des se manipulează este nivelul de trai şi organizarea societăţilor din ţările europene . Bunăstarea, cultura, relaţia dintre oameni din Franţa, Germania sau Olanda se datorează istoriei fiecărei din aceste ţări, nu Uniunii Europene. Uniunea Europeană, deocamdată, nu a produs nimic cu ce s-ar putea lăuda. Nu există o cultură a Uniunii Europene, nu există o bunăstare a Uniunii Europene. Există doar o bunăstare a ţărilor europene care se datorează condiţiilor istorice prielnice în care s-a pomenit fiecare ţară în parte. Deocamdată, Uniunea Europeană (mai exact, birocraţia eurounională cu mentalitate socialistă) a produs doar norme absurde şi interdicţii, care lovesc în prosperitatea fiecărui stat-membru şi limitează dezvoltarea economică.

Vorbim foarte mult de ieşirea de sub influenţa Moscovei, odată cu „integrarea europeană”, însă uităm că pentru ţările europene Rusia este mai importantă decât statele periferice. Avem de ales, de fapt, între a negocia direct cu Moscova, exploatând relaţiile create în perioada sovietică şi între cedarea Bruxellesului calităţii de negociator şi intermediar. Are cineva iluzia că Berlin sau Paris va dialoga cu Moscova în favoarea intereselor noastre?

Integrarea europeană sau eurasiatică nu sunt neapărat fenomene rele sau bune în sine. Totul depinde de modul în care noi putem utiliza aceste procese în promovarea interesele noastre economice. Deocamdată, tot ce înseamnă „integrare” a Republicii Moldova, presupune cedarea poziţiilor şi intereselor noastre strategice. Nicio guvernare nu a avut interesul şi voinţa de a crea o pătură puternică de producători autohtoni, care ar folosi liberul schimb pentru o „expansiune economică”. În condiţiile existente în Republica Moldova, acordul de asociere (care include şi acordul de liber schimb) este un adevărat dezastru, întrucât el favorizează doar importul şi oligarhia locală care trăieşte de pe urma acestor importuri. A se vedea declaraţia Uniunii Producătorilor de Zahăr, care ne anunţă deja că patru din cele cinci fabrici de zahăr urmează să fie închise, iar zecile de mii de familii vor trebui să plece unde le văd ochii.

Să listăm un pic persoanele influiente din stat. Câţi din ei se ocupă cu producţie, încât să fie interesaţi de promovarea unei politici economice adecvate? O bună parte a oligarhiei noastre este implicată în activităţi de import-export şi sfera serviciilor. Cum atunci putem avea iluzia că această clasă politică ar avea interesul de a schimba lucrurile spre bine? Actuala clasă politică are doar două interese majore: stimularea emigraţiei, care ar aduce remitenţe şi construcţia supermarketelor şi locurilor de agrement, unde aceste remitenţe ar fi consumate. Se pare că, în următoarele decenii, „dezvoltarea economică” se va mişca doar în această direcţie.

Octavian RACU