Părintele Iustin Pârvu a devenit cetățean de onoare, post mortem, al municipiului Piatra Neamț. Decizia a fost luată în unanimitate de către consilierii locali, inițiativa aparținând primarului Gheorghe Ștefan. Autoritățile au decis să-i acorde acest titlu în semn de recunoaștere pentru activitatea sa. Evenimentul a avut loc într-o ședință festivă, dedicată zilelor orașului.

Părintele Iustin s-a născut într-o familie de țărani pe 10 februarie 1919 în satul Poiana Largului, județul Neamț. Botezat cu numele de Iosif a fost cel mai mic dintre cei cinci frați. A fost atras din tinerețe de viața monahală ortodoxă, a intrat ca frate la Mănăstirea Durău în 1936, la 17 ani, luând numele de Justin. În 1948 este arestat pentru activitate anti-comunistă și apartenența la Mișcarea Legionară. A făcut 16 ani de temniță, trecând prin suferință în închisorile: Suceava, Văcărești, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud, mina de la Baia Sprie și Pitești, locul cumplitei ”reeducări”. Dar niciodată nu a renunțat la credința în Hristos și în neamul românesc. După eliberare ajunge să slujească la mai multe mănăstiri. Iar în 1991 întemeiază Mănăstirea Petru Vodă cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, unde a fost stareț până la moarte. Datorită activității sale spirituale și sociale desfășurate la această așezare monahală, precum și datorită trecutului său de luptător în slujba credinței și a neamului, Părintele Iustin devine unul din cei mai cunoscuți și mai iubiți duhovnici din România. S-a dus la Domnul în data de 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani.

La 22 august 2013, orașul Baia Sprie i-a oferit titlul de cetățean de onoare Părintele Justin Pârvu și în luna decembrie a primit aceiași recunoștință la Aiud. În ambele localități a petrecut câțiva ani în centrele de detenție comuniste. A mai primit titlul de cetățean de onoare al comunei Belcești din județul Iași, iar în comuna Poiana Teiului, unde a ridicat lăcașul de cult, a fost inclus încă din anul 2004 în rândul vârfurilor localității.

Sursa: FrontPress.ro