Landman Gabor, în calitate de preşedinte al Fundaţiei “European Committee Human Rights Hungarians Central Europe”, cu sediul în Amsterdam, a acţionat în judecată Primăria Cluj-Napoca, cerând în contencios administrativ obligativitatea amplasării de plăcuţe bilingve la intrarea în oraş.

Primul proces în această cauză a fost programat pentru 27 iunie 2014, însă judecătoarea a amânat pronunţarea finală pentru 11 iulie, adică săptămâna viitoare.

Din modul în care se derulează procesul, din poziţia adoptată de judecătoare se pare că municipalitatea va pierde.

Un indiciu în acest sens este şi faptul că imediat după desfăşurarea primului termen al procesului, în data de 27 iunie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la intrarea în Cluj-Napoca a fost postată o plăcuţă bilingvă, fără ca organele de ordine publică să aplice vreo sancţiune făptuitorilor.

Amânarea pronunţării în această cauză este bizară în condiţiile inexistenţei unui procent de 20% populaţie maghiară în Cluj-Napoca (conform ultimelor recensăminte), după cum cere legea.

Iniţiatorul acestui proces, Gabor Landman, cetăţean olandez de origine maghiară, s-a făcut déjà cunoscut prin lipirea a două autocolante pe plăcuţa lui Nicolae Iorga, amplasată în faţa statuii lui Matei Corvin, monument de importanţă internaţională. Pe autocolante a scris : Unde ramane inscriptia in limba maghiară? Şi noi trăim aici! Este dreptul nostru legal la limba maghiară”, iar pe al doilea, ”Respectati legile europene acum”.

Sperăm ca Justitia să ţină cont de felul în care extremiştii maghiari tratează legile României.

NapocaNews