Faptul ca prezidentiabilul dreptei cel mai bine cotat in sondaje, Klaus Iohannis, este etnic german si nu este ortodox reprezinta un mare dezavantaj in cursa pentru Palatul Cotroceni, spune sociologul Alfred Bulai, care subliniaza faptul ca presedintia Romaniei este o functie de „reprezentare nationala”.
Comentariul vine dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, si-a lansat candidatura la prezidentiale preluand mesajul „Mandru ca sunt roman” folosit si la alegerile europarlamentare.
„Nu e nimic de reprosat ca e etnic german, dar nici mie nu trebuie sa-mi fie reprosat ca sunt roman. Sunt in Romania si ma mandresc ca sunt roman. La fel e discutia despre religie, nu e nimic rau ca e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred ca va fi un subiect, dar nici nu vreau sa cream un anumit complex – sa vina cineva din afara, ca noi nu suntem in stare. Avem resursele noastre, ca tara, de a ne dezvolta. Nu cred ca e un defect pentru Iohannis ca e german, dar sa nu-mi reproseze mie cineva ca sunt roman sau ca sunt ortodox”, a declarat premierul, generand numeroase critici pentru abordarea sa nationalist-populista, care, insa, are sanse mari de succes.
Primul sondaj in care Iohannis e dat castigator in fata lui Ponta – BCS
„Este un dezavantaj evident, pe care PNL l-a asumat, ca doar nu e o necunoscuta, nu e vorba de ceva despre care aflam maine. E o asumare a partidului ca atare. Desigur, e evident ca simpatia pentru germani mai exista cat de cat in Romania, dar, atentie, in anumite zone si la anumite categorii sociale!”, a comentat sociologul Alfred Bulai pentru Ziare.com, intrebat daca etnia si religia lui Iohannis reprezinta cu adevarat o problema pentru electoratul roman.
Religia, un „handicap sever”
De asemenea, „faptul ca nu este ortodox e un handicap sever evident, pentru ca nu toata lumea, dar o parte a populatiei din Romania va avea o problema cu asta, cu siguranta”, a adaugat sociologul.
Mai mult, Alfred Bulai spune ca putem banui cu usurinta ca „Biserica Ortodoxa Romana va face chiar campanie impotriva lui Iohannis; sigur, nu la televizor, ci prin preoti, la tara”.
„Dvs. acum vedeti ca se implica Biserica in politica?! Se implica de douazeci de ani. Numai ca nu va fi nimic de comentat in spatiul public. Nu o sa vedeti pozitii oficiale ale Patriarhiei sau ale demnitarilor religiosi la nivel inalt, dar la nivel local nu aveti de unde sti ce fac preotii”, a mai declarat acesta.
Nici Raed Arafat nu ar avea un „succes imens”
Intrebat de ce ar deveni, brusc, o problema etnia si religia lui Iohannis, cata vreme acesta se bucura de popularitate si a stat ani de zile foarte bine in sondaje, de exemplu in perioada in care era propus premier, sociologul a oferit cateva explicatii.
„Klaus Iohannis a stat bine in sondaje la el, la Sibiu, dar la primarie lumea voteaza individul, nu neaparat culoarea politica – asta e cu totul secundar. In plus, Iohannis nu apartine unui partid adevarat – Forumul German nu e chiar un partid. Si mai ales nu e un partid cu care sa se afle un alt partid din Romania in dispute, care sa creeze polaritati.
Pe de alta parte, aprecierea generala fata de un ministru sau prim-ministru nu tine de etnie sau religie. Domnul Raed Arafat se bucura de foarte mare apreciere, dar n-as putea sa spun ca daca el candideaza la pozitia cea mai inalta in stat, are un succes imens. Aprecierea si simpatia nu inseamna catusi de putin ca esti eligibil pentru functia cea mai inalta in stat, care este o functie de reprezentare nationala. Nu e acelasi lucru.
De exemplu, daca luati o supervedeta care se bucura de o simpatie extraordinara in Romania, nu inseamna ca ea va si votata pentru presedintie. Era un caz celebru in America anilor ’40, cu un realizator de emisiuni radio care avea 2 milioane si jumatate de ascultatori in fiecare seara, dar care a intrat in politica, a candidat si a primit circa 30.000 de voturi, desi era foarte apreciat si simpatizat”, a comentat Alfred Bulai.
10 Responses to “Etnia și religia lui Iohannis, un dezavantaj major în cursa pentru Cotroceni”
BINE CA A FOST BUN UN ATEU, SI DOI MARI ORTODOCSI CU ORIGINE ISRAELITA
Tocmai faptul că sociologii, analiștii, psihologii și ce-or mai fi fiind ei se aventurează în supoziții insinuante deschide și complică problematica și modelul dezirabil al președintelui.Foarte elegant și demn a spus Johannis că a ales să fie și să rămână cetățean român, el nu a atins nici cu un gând ideea că a fi român e o problemă. De ce presa prin infinite supoziții, unele de-a dreptul inoportune, duce problematica într-o zonă defavorabilă țării, României, nouă tuturor. Avem în sfârșit nevoie de un altfel de om politic, de un alt stil decât cel care se manifestă de 25 sau de 60 de ani încoace. Vedem cât de dăunător ne este tipul activistic sau jucător, sau ipocrit și lipsit de personalitate, sau găunos etc. Aș spune: Lăsați istoria să curgă nu-i puneți stavile, când nu e cazul. „Îndiguirile” sunt necesare pârâiașelor ce ne inundă și spală satele României cu oameni cu tot….
Au perfecta dreptate Delia si Issima 🙂
Încă ceva: PNL și-a asumat și în anii 1865-66 gestul de-a aduce la tronul Principatelor Unite de atunci un prinț domnitor care nu era etnic român și nu era ortodox. Și cât de benefic pentru țară a fost această mișcare – intuiție istorică. A urmat obținerea independenței, a statutului de regat și recunoașterea acestui statut de către puterile europene de atunci. A urmat adoptarea tuturor măsurilor și fondarea instituțiilor care au făcut statul român modern și au scos România – numele țării a fost adoptat tot în acea perioadă – din stagnare și înapoierea în care o menținuse puterea fanariotă. A urmat ca un corolar Unirea Și România Mare. De o astfel de emancipare avem nevoie și azi.
Din punct de vedere al democratiei cel care conduce trebuie sa fie reprezentantul majoritatii care sunt etnici romani.
In altfel de democratie in tara sclavilor conduce stapanul de sclavi.
De ce Obama nu va fost evaluat după astfel de criterii, când a candidat pentru președinția SUA, cu o majoritate albă totuși, cu mulți etnici anglo-saxoni? De ce americanii nu se vor fi auto-interogat asupra culorii, confesiunii, rasei, etniei viitorului lor președinte?
Tocmai când se conduce după principii democratice – Principiile sunt deasupra tuturor celorlalte criterii, ca și cele 10 porunci biblice – nu mai au nicio importanță criteriile invocate insidios de noi, carpatinii. Invocate pentru a insinua diferențe și defecțiuni, nu pentru a pleda pentru manifestarea unor conștiințe libere.
Johannis va fi votat de transilvaneni!Nu se poate compara cu jidanul Naumovici Ponta,tradatorul si vinzatorul de tara!
Pai mi se pare ca e cetățean roman…si Ro e un stat de drept asigurând fiecărui cetățean drepturi egale indiferent de etnie si apartenenta religioasă sau confesionala…acum se trezește Ponta ca e roman si ortodox …dar Iliescu e Țigan după mama(înrudit cu Mama Omida)si a fost președintele Ro…
Si Iohannis nu vine „din afara”ci bine merci din Ardeal…care aparține Ro(încă)…
Deci argumente mai „jenante”nici nu poate aduce…de fapt nu reflecta altceva decât caracterul abject al unui „mitica”…si ma mir ca apartenenta religioasă e un factor atât de important când cel puțin in Ardeal noi nu am cunoscut lupte religioase si confesionale si asta când in faimoasa Europa de Vest s-au sfartecat oamenii pe teme religioase dovedind care mai de care ca ei sant „adevarata biserica”.
Da,unii nu se dau in laturi de la nimic…
Dar după argumentele lui Ponta înțeleg ca atunci secuii nefiind romani au tot dreptul sa-si ceara autonomia…si probabil o vor obține pentru ca prin aceasta epurare sa rămână in Ro numai romani ortodocșii …
Mi-e scarba!
http://www.napocanews.ro/2009/10/klaus-iohannis-un-mason-spre-palatul-victoria.html
asta vreti????….
Ce legatura are asta? Ce e rușine în a fi evanghelic si etnic german?.Sau a intrat frica in unii….