Toţi miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se vor reuni, în premieră, la Chişinău. Evenimentul va avea loc în data de 1 septembrie, pentru a consemna intrarea în vigoare a Acordului de Asociere. Anunţul a fost făcut de şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Titus Corlăţean.

Evenimentul va avea loc în data de 1 septembrie, pentru a consemna intrarea în vigoare a Acordului de Asociere. Informația a fost confirmată și de către Ministerul de Externe al Moldovei. Ministrul român de Externe a subliniat faptul că aceste reuniuni au loc, de obicei, la sediul UE, fie la Bruxelles, fie la Luxemburg.

Potrivit lui Titus Corlăţean, reuniunea va fi precedată de o întâlnire a miniștrilor de Externe din statele Parteneriatului estic – Moldova, Georgia, Ucraina, la București, în cadrul Zilelor diplomației românești.

„În premieră, reuniunea grupului de prieteni europeni – miniştrii de Externe ai UE – grup prezidat de România şi Franţa – va fi organizată la 1 septembrie la Chişinău, pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Am reuşit să convingem miniştrii europeni să organizăm această reuniune la Chişinău”, a declarat ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean.

Potrivit ministerului de Externe de la Chișinău, cei 28 de miniștri europeni vor sosi în Capitala Moldovei în data de 31 august. Reuniunea propriu-zisă va avea loc pe 1 septembrie.

„Reuniunea va avea o importanţă majoră pentru Republica Moldova după cum am vorbit, ţinând cont de evenimentele regionale, dar şi de eforturile noastre de integrare europeană şi de necesitatea de noi pieţe de desfacere pentru produsele moldoveneşti”, a spus viceministrul Afacerilor Externe, Valeriu Chiveri.

Acordul de Asociere dintre Moldova şi UE a fost parafat în data de 28 noiembrie 2013, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. După aproximativ jumătate de an, în 27 iunie, a fost semnat la Bruxelles de către premierul Iurie Leancă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de cei 28 de lideri ai statelor UE. La începutul lunii iulie, documentul a fost ratificat în Parlamentul Republicii Moldova.

Publika.md