O posibilă mișcare surpriză este analizată de liderii PDL, dezamăgiți de evoluția lui Klaus Iohannis la startul campaniei pentru alegerile prezidențiale 2014. Klaus Iohannis este sas şi de religie reformată.

Mai mulți pedeliști au reevaluat strategia de campanie, luând în calcul inclusiv candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale, din partea Alianței Creștin Liberale.

PDL și PNL au pariat pe un candidat fără istorie în cele două partide, pentru a trece peste divergențele din perioada de confruntare. Astfel, Klaus Iohannis, care nu s-a implicat nici în luptele din mandatul Boc, nici la referendumul de suspendare, era o soluție de echilibru.

Prestația slabă din primele săptămâni de campanie îngrijorează, însă, atât unele grupuri din PNL, cât și, cum aminteam, liderii PDL. Gafele și lipsa de reacție, ca și tehnica de negare ușor de contrazis de către adversari au arătat un candidat cu puține șanse de creștere, în timpul scurt până la alegeri.

Dincolo de prestația slabă a lui Iohannis, se pune întrebarea cât va trage PNL pentru un candidat pe care puțini lideri locali au ajuns să îl cunoască personal. Dacă PDL este un partid disciplinat, în care strategiile de la centru se aplică în teritoriu, PNL a dovedit o coerență mai slabă.

Atacul PLR (PNL Tăriceanu) și migrația de parlamentari sau primari a afectat puternic unele structuri locale, în PNL. Analiza PDL, împărtășită de unele grupuri din PNL, este că Antonescu ar putea reaprindere dezbaterea cu Ponta și ar reuși să unească grupurile din partid. Cu excepția, evident, a grupării Athanasiu-Orban, care a instrumentat ascensiunea lui Iohannis.

 

NapocaNews