Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel ucrainean, Petro Porosenko, s-au inteles asupra unei modalitati de a ajunge la pace in estul Ucrainei si miercuri dimineata in zona macinata de conflict a intrat in vigoare un armistitiu permanent.

In urma discutiei telefonice dintre cei doi lideri, Porosenko a declarat armistitiu permanent in estul Ucrainei, informeaza Russia Today

Detaliile armistitiului sunt neclare inca, insa se stie ca Porosenko a anuntat armistitiul dupa convorbirea telefonica matinala cu Putin. „Conversatia a rezultat intr-un acord privind un armistitiu permanent in Donbas. Partile au ajuns la o intelegere reciproca cu privire la pasii ce vor facilita stabilirea pacii”, arata Porosenko pe site-ul presedintiei ucrainene.

Potrivit purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, cei doi lideri „impartasesc in mare aceleasi opinii” cu privire la solutia de iesire din criza.

Putin si Porosenko s-au intalnit saptamana trecuta pentru discutii pe marginea crizei, insa acestea s-au incheiat fara o solutie, subliniind inca o data divergenta de opinii intre cei doi lideri.

Ironia face ca Putin spunea atunci ca nu poate face nicio intelegere privind un armistitiu intrucat nu este treaba Rusiei ce se intampla in estul Ucrainei, ci este o chestiune de politica interna.

Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca trimite arme si oameni in estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatistii pro-rusi. Acestia se lupta cu trupele Kievului de la jumatatea lunii aprilie. Luptele au produs mii de morti.

Petro Porosenko a denuntat in repetate randuri „agresiunea directa si deschisa” a Rusiei, care a schimbat radical echilibrul dintre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi pe campul de lupta.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a negat tot in repetate randuri ca Rusia ar avea trupe in Ucraina si a subliniat ca Federatia Rusa nu va efectua nicio interventie militara in tara vecina.