Duminică, 19 octombrie a.c., a avut loc la Drăgăşani, oraşul în care s-a născut autorul romanului “Rusoaica “, şi unde este înmormântat, o amplă manifestare de comemorare. Desfăşurată sub egida Ligii Scriitorilor,(cu participare preşedintelui naţional Al.Florin Ţene ) şi organizată de Cenaclul literar “Gib I. Mihăescu “ din localitate şi coordonată de poetul Marian Bărăscu.
La această acţiune cultural-religioasă au participat nepoatele autorului romanului “Donna Alba “, doamnele Ileana Cojocaru şi Daciana Floroiu, alături de un numeros public şi scriitori, membrii Ligii Scriitorilor din judeţele: Vâlcea,(printre care Ion Părăianu, Nicu Cismaru), Slatina (Marinela Preoteasa, preşedinta filialei Olt a Ligii Scriitorilor ) şi din Bucureşti.
Cu această ocazie a avut loc o slujbă de pomenire, la mormântul scriitorului trecut la cele veşnice în 19 octombrie 1935, în cimitirul municipiului Draăgăşani, ţinută de un sobor de preoţi. După care Al.Florin Ţene a depus o coroană de flori, semn de preţuire şi veşnic omagiu adus scriitorului Gib I.Mihăescu, din partea Ligii Scriitorilor şi a familiei Ţene, originară de pe aceste meleaguri podgorene.
În continuare a subliniat importanţa acestui eveniment Marian Bărăscu, iar Al.Florin Ţene a vorbit despre perioada clujană a autorului volumului “Vedenia “, când a lucrat la revista “Gândirea “ împreună cu Gezar Petrescu, Lucian Blaga, Adrian Maniu, D.I. Cucu, şi alţii, Ilustrând cu fotografii locurile din Cluj-Napoca pe unde au trecut scriitorii amintiţi mai sus. Preşedintele naţional al Ligii Scriitorilor a mai evocat momentul când a fost înmormântată Elena Mihăescu, soţia scriitorului comemorat, la care a participat în anul 1971. Cu această ocazie l-a cunoscut pe poetul N.Crevedia,( cumnatul lui Gib I. Mihăescu), redând schimbul de epigrame dintre cei doi:” La un pahar îmi tot vorbeşti/Ameţindu-mă cu poveşti/ Însă noi ştim că eşti Crevedia/ Care şi-a băut…via!“( Al.Florin Ţene), la care N. Crevedia a răspuns: “Mă tot critici la o tămâioasă/ Cu o epigram c-am ţepoasă,/ Se vede că ai talent şi eşti Ţene/ N-ai o pană… ai pene! “
Numerosul grup s-a deplasat, apoi, la Muzeul “Gib I.Mihăescu”, vizionând o parte din manuscrisele scriitorului, scrisori, fotografii, ediţiile originale ale unor cărţi apărute în perioada interbelică şi luneta, cumpărată de la Paris cu care scriitorul studia cerul. În continuare Al.Florin Ţene a înmânat profesorului Emil Istocescu, şi scriitorului Tudor Barbu, autori a câtorva cărţi de istorie literară despre Gib I.Mihăescu, medalia “Virtutea Literară “, semn de preţuire pentru contribuţia la promovarea vieţii şi operei autorului romanului “Zilele şi nopţile unui student întârziat”. A mai înmânat Diplome scriitorilor Ion Părăianu, Nicu Cismaru şi Sergiu Gongonea.Iar nepoatei lui Gib I. Mihăescu, Daciana Floroiu, custodele muzeului, Liga Scriitorilor Români i-a înmânat Trofeul “La Grandiflora “, semn de preţuire pentru conservarea şi promovarea operei şi imaginii scriitorului. Acest Trofeu se va înmâna la doi ani instituţiilor de cultură care promovează opera şi imaginea scriitorului drăgăşenean.
În partea a doua a manifestărilor, s-a vizitat Muzeul Viei şi Vinului, unde se păstrează şi se conservă utilaje tradiţionale de creşterea viei şi producerea vinului. Iniţial, la amenajarea muzeului a contribuit, prin anii şi istoricul Ion C. Vasile, tatăl regretatului Radu Vasile, fostul Prim Ministru al României. La statuia lui Gib I.Mihăescu,(amplasată şi cu sprijinul lui Mugur Isărescu, fiu al oraşului Drăgăşani) din centrul municipiului, s-au rememorat momente din viaţa scriitorului, la care au contribuit Teodor Barbu, Marian Bărăscu şi Al.Florin Ţene.
În a treia parte a programului la Biblioteca Municipială a avut loc vernisarea expoziţiei de pictură a artistului plastic Alexandra Porumbel-Tronaru. Tot aici au fost expuse cărţile publicate de scriitorii Titina Nica Ţene, Ionuţ Ţene şi Al.Florin Ţene. Au fost lansate: antologia “Raiul cucerit “, şi volumele de proză şi poezie semnate de Constantin Triţă, Viorel Trandafir, şi Nicu Cismaru.
În încheierea acestui program a fost lansat CD interpretului Bogdan Măgură, urmând apoi un spectacol de muzică şi poezie, avându-l ca moderator pe Marian Bărăscu.
Al.Florin Ţene
Un comentariu la “Sub egida Scriitorilor Români: Comemorarea scriitorului Gib I. Mihăescu”
Felicitari, manifestare culturala de inalta tinuta!