Victor Ponta, candidat în alegerile prezidenţiale postează pe propria pagină de Facebook o fotografie a fostului fruntaş ţărănist, Ion Raţiu, însoţită de un citat celebru al acestuia – o replică rostită de Raţiu în timpul dezbaterii finale din cadrul alegerilor prezidenţiale din 1990, la care a participat alături de Ion Iliescu (FSN) şi Radu Câmpeanu (PNL).

Atunci, Ion Raţiu a spus: Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine”.

Victor Ponta se foloseşte fără scrupule de imaginea şi de citatul lui Ion Raţiu. „In 1990, primul meu vot a fost pentru Ion Rațiu, inclusiv din acest motiv!”, scrie Ponta pe pagina de Facebook, cu intenția voită de a convinge electoratul de vederile democtratice pe care le-a avut încă din adolescență. Faptele si vorbele din prezent îl contrazic pe premier. Acesta nu ezită să-i numească băsiști pe toti cei care nu sunt de acord cu el. Spre deosebire de Ion Rațiu care a fost un înverșunat adversar al comuniștilor, Ponta reprezintă un partid care se trage din FSN, având ca mentori doi comuniști celebri: Ion Iliescu și Adrian Năstase.

Ulterior, Ponta şi-a editat mesajul, adăugând o precizare:

„P.S. Pentru cei care isi pun intrebari despre cum am putut vota in 1990, le reamintesc existenta unui act normativ care, pentru acel an, dadea dreptul de vot tuturor celor care implineau 18 ani in cursul anului. Asadar, am putut vota in mai, desi am implinit 18 ani in septembrie.”

NapocaNews