Membrii Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, s-au pronunţat marţi, cu o largă majoritate, în favoarea recunoaşterii statului „Palestina”, în scopul declarat de „a obţine o soluţionare definitivă” a conflictului israelo-palestinian, relatează Mediafax.

Deputaţii francezi s-au pronunţat cu 339 de voturi în favoarea recunoaşterii statului palestinian; 151 de parlamentari au votat împotrivă, iar 16 s-au abţinut de la vot. Rezoluţia are o valoare simbolică, fără a implica angajamente pentru Guvernul de la Paris.

Aproximativ 134 de ţări din lume au recunoscut Palestina, potrivit Autorităţii Palestiniene, inclusiv Suedia, pe 30 octombrie. Israelul şi-a rechemat ambasadorul în urma acestei decizii a Suediei, pe care a catalogat-o drept „inutilă” şi „nefericită”. Palestinienii doresc crearea unui stat independent și suveran pe teritoriile din Cisiordania, care în prezent sunt ocupate parțial de Israel, precum și pe teritoriul Fâșiei Gaza, controlat de militanții Hamas. Palestina și-a desemnat Ierusalimul fiindu-i capitala și îi cere Israelului să se retragă de pe teritoriile palestiniene pe care le-a preluat după războiul din 1967.