Centrul de Studii Transilvane din cadrul Academiei Române a organizat, în 2 decembrie a.c., un regal istoriografic. A fost lansată cartea istoricului austriac Oliver Jens Schmitt „Skanderbeg – Noul Alexandru al Balcanilor”, care a văzut lumina tiparului la Presa Universitară Clujeană, sub îngrijirea cercetătorilor de la Centrul de Studii Transilvane. Cartea e o excelentă reevaluare istorică a marelui domnitor albanez, cunoscut cu numele de Skandenberg, din secolul XV şi provenit din mamă sârboaică. Exhaustivul studiu se referă la lupta antiotomană a marelui domnitor. Tocmai menţionarea originii sârbe a unui domnitor albanez în cartea istoricului de la Universitatea din Viena, Oliver Jens Schmitt, a creat un scandal la Tirana, în anul apariţiei. Datorită presiunilor din partea naţionaliştilor albanezi traducătorul din germană în albaneză s-a sinucis în 2012. Albanezii îl acuză pe istoricul născut în Elveţia, care are părinţi de origine albaneză, şi acum este profesor al facultăţii de istorie din Viena, că a demitizat intenţionat pe Skandenberg, pe care nu-l aminteşte cu acest nume, ci cu cel de Gheorghe Castriota, conform izvoarelor epocii. Istoricul austiac este acuzat că l-a „încreştinat” pe Skanderbeg, într-o ţară majoritar musulmană. Oliver Jens Schmitt a ajuns persona non grata în Albania.
Ediţia în limba română a cărţii se bucură de o prefaţă semnată de acad. Ioan Aurel Pop, care subliniază importanţa, dincolo de etnicitate, a marelui domitor albanez, şi frumuseţea unei lucrări scrise cu metodă, iar traducerea a realizat-o excelent prof. Rudolf Graf, prorectorul UBB. Rectorul UBB Ioan Aurel Pop a promis celor prezenţi la lansare că îl va aduce pe istoricul austriac la o conferinţă în Cluj-Napoca.
Cu această ocazie s-a mai lansat cartea comemorativă „In Honorem et memoriam Barbu Ştefănescu”, cunoscutul istoric de la Oradea, trecut prea repede la cele veşnice. Despre carte a vorbit istoricul orădean Sorin Sipoş, care a evidenţiat importanţa etnologului şi istoricului decedat în formarea unei generaţii de istorici ardeleni. La final s-au lansat ultimele numere din revista Transylvanian Review, recunoscută pe plan internaţional ca reper al promovării metodologiei istorice de excepţie. Depre conţinutul acestor prestigioase publicaţii s-a referit istoricul Nicolae Bocşan, care a subliniat rolul revistei în formarea unei generaţii istorice aplicate pe metoda ştiinţifică. În încheiere, acad. Ioan Aurel Pop a îndemnat istoricii să se întoarcă la izvoare şi metodă şi să evite o „literaturizare” a istoriografiei româneşti.
Ionuţ Ţene
Un comentariu la “Lansare de carte: „Skanderbeg – Noul Alexandru al Balcanilor” la Centrul de Studii Transilvane (Foto+Video)”
SKANDERBEG, nu „SKANDENBERG” ! Adica, BEGUL (BEIUL) SKANDER (ALEXANDRU). Prostia cu „Skandenberg” a aparut odata cu filmul „Skanderbeg”, film sovieto-albanez de mare succes (1954). Analfabetii nostri n-au reusit sa citeasca numele corect si au raspandit forma incorecta odata cu „proba sportiva” pe care o folosea Skanderbeg in film pentru a stabili ce arma i se potriveste fiecaruia din luptatorii sai si care a placut foarte mult tinerilor spectatori. Asa s-a raspandit „skandenbergul”.