Parlamentarii americani au aprobat vineri o lege care autorizează noi sancțiuni împotriva Rusiei și o creștere a asistenței militare pentru Ucraina, inclusiv a ajutorului letal, transmite AFP.

Totuși, livrarea de arme, solicitată de Kiev, rămâne la latitudinea președintelui SUA, care până acum a aprobat doar furnizarea de asistență non-letală, precum sisteme radar anti-mortieră și ochelari speciali pentru vedere nocturnă.

Legea autorizează însă Washingtonul să consolideze ajutorul militar pentru Ucraina, în special prin intermediul livrărilor de muniții antitanc, drone antitanc, și echipamente de comunicații.

Textul a fost adoptat joi cu unanimitate întâi de Senat, apoi de Camera Reprezentanților. Din motive tehnice, el va trebui să fie votat din nou în Senat unde trebuie să fie aprobat prin consens, apoi trimis președintelui Barack Obama pentru promulgare.

Legea a fost amendată in extremis și ea nu mai desemnează Ucraina, Republica Moldova și Georgia drept ”aliați majori non-membri ai NATO”, spre deosebire de primele versiuni, în urma obiecțiilor Casei Albe.