Partidul Național Liberal și-a ales președintele. Noul președinte al PNL este deputata Alina Gorghiu, susținută de Klaus Iohannis și Mircea Ionescu Quintus. Alina Gorghiu a fost votată de 48 membri ai Biroului Politic Național, în timp ce contracandidatul său, Ludovic Orban, a primit 27 voturi.

Noul președinte al PNL a fost ales, joi, în ședința Biroul Politic Naţional. Alina Gorghiu este președinte al vechiului PNL și copreședinte al marelui PNL, alături de Vasile Blaga. Alina Gorghiu va fi președinte interimar, până la congresul din 2017.

„Am zis că e nevoie de împrospătare și o întinerire a partidului, am spus că-n toată cariera mea m-am sprijinit pe votul femeilor și al tinerilor. Dacă erau Ludovic și Atanasiu, l-aș fi votat pe Ludovic. Femeile se țin de cuvânt”, a spus Mircea Ionescu Quintus.

Klaus Iohannis a declarat că „Am finalizat ultimul birou politic la care am participat. Mi-am anunțat demisia din PNL și din toate funcțiile deținute în PNL pentru a fi în situația potrivită pentru preluarea mandatului de președinte al României, lucru care se va întâmpla duminică. A fost ales noul președinte al vechiului PNL în persoana doamnei Alina Gorghiu și țin s-o felicit public pentru câștigarea acestei președinții. Felul în care BPN a votat îmi confirmă dorința PNL de a se moderniza, pentru a fi mai aproape de oameni, de așteptarea celor care ne votează și ne pun în poziții publice. Vreau să mulțumesc public partidului meu de care m-am despărțit astăzi, pentru că am avut onoarea și plăcerea să fiu președinte al PNL”.

c-t-popescu-daca-era-lovitura-de-stat-basescu-nu-trebuia-sa-vina-in-parlament-cand-a-fost-suspendat-15323969

Editorialistul CT Popescu crede că suţinerea tinerei în fruntea PNL de către Iohannis este un joc de glezne pentru preşedintele ales Iohannis să-i facă pe plac adevăratului lider al partidului, fostul pedelist Vasile Blaga. Alegerea Alinei Gorghiu în funcția de copreședinte al PNL, în detrimentul lui Ludovic Orban, este potrivit jurnalistului Cristian Tudor Popescu efectul unei „înțelegeri” dintre Klaus Iohannis și Vasile Blaga.

„A contat interesul personal al domnului Klaus Iohannis, este o manevră politicianistă. Dacă ne uităm la cei doi candidaţi, frageda doamna Gorghiu, nu ne uităm la vârsta domniei sale, ci la experienţa politică, la capacitatea de a lupta la scenă deschisă cu un adversar puternic, la forţa discursivă a doamnei Gorghiu şi la capacitatea de a se adresa mai multor categorii de cetăţeni, este fragedă în raport cu Ludovic Orban. Normal Ludovic Orban ar fi fost urmașul lui Crin Antonescu. A probat și abilități tehnice, la alegeri platforma sa a fost cea mai bună în campanie, deși nu a câștigat. Este un om politic, matur, cu forță care ar fi fost mai potrivit la conducerea PNL”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Acesta a mai spus că Alina Gorghiu a fost aleasă în funcția de președinte al PNL „pentru ca domnul Blaga să nu aibă un concurent de talia lui Ludovic Orban”. „Este o mișcare firească dintre Klaus Iohannis și Vasile Blaga, să nu i-l pună în coastă pe Ludovic Orban, care poate fi destul de incomod. Datorită înțelegerii dintre Iohannis și Blaga, domnul Iohannis s-a înțeles mai bine cu domnul Blaga decât cu propriii săi liberali în această campanie. Cu doamna Gorghiu alături, domnul Blaga împărățește”, a conchis jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

NN