Centrul de Studiere a Populaţiei, cu sediul în Cluj-Napoca, a obţinut finanţare norvegiană (granturile EEA) în valoare de 650.000 de euro, în cadrul competiției derulate de Ministerul Fondurilor Europene în 2013, cu participare la nivelul întregii ţări, pentru realizarea primei baze de date din Transilvania cuprinzând aspecte de viață civilă a locuitorilor acestei provincii. Astfel, pe termen lung, vom avea posibilitatea să ne studiem on-line arborele genealogic, însă proiectul are şi o aplicaţie strategică covârşitoare, oferind şansa anticipării migraţiei populaţiei actuale într-o anumită direcţie şi studierea mecanismelor care stau la baza unor tipare precum scăderea fertilităţii, alegerea anumitor meserii sau chiar a partenerului de viaţă. Astăzi, la Sala Club a Colegiului Academic al UBB au fost oferite cercetătorilor clujeni o demonstraţie succintă cu privire la munca de zi cu zi a oamenilor implicaţi în proiect, precum şi rapoartele de activitate ale echipei de coordonare.

Construcţia primei baze de date a populaţiei istorice a Transilvaniei din perioada 1850-1914 urmăreşte să acopere 5-10% din populaţia zonei (cca 5,4 milioane de naşteri), prin introducerea datelor din registrele parohiale într-o bază de date electronică.

Traian Rotariu, profesor la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, cel care a pus bazele Centrului de Studiere a Populaţiei, alături de prorectorul UBB, Ioan Bolovan, a subliniat că prin digitiazrea acestor registre va fi uşurată cu mult munca cercetătorilor, amintind că dânsului i-au luat 15 ani să publice unele articole în legătură cu recensămintele Transilvaniei. „La început am fost o echipă mică, cu fonduri sporadice, însă Centrul a crescut prin proiecte diferite, iar acest proiect propulsează Centrul şi Universitatea Babeş-Bolyai în prim planul cercetării. Lucrăm pe un proiect de mare anvergură, cu foarte multe ramificaţii”, a spus profesorul.

Ioan Drăgan, directorul general al Arhivelor României, a semnat cu acest prilej un protocol de colaborare între UBB şi Arhivele Naţionale, prin care aprobă utilizarea registrelor parohiale de către Centrul de Studiere a Populaţiei şi oferă prin personalul propriu sprijin de specialitate cercetătorilor clujeni. „Proiectul nu este o simplă cercetare individuală, pe care orice cercetător are dreptul să o facă in instituţia noastră. E neovie de copierea de documente, preluarea de imagini, de un anumit sprijin logistic suplimentar din partea personalului Arhivelor din Transilvania, sunt condiţii care exced simpla prestaţie a noastră de zi cu zi”, a adăugat Drăgan, cu menţiunea că Arhivele au făcut la rândul lor paşi importanţi spre modernizare, inclusiv printr-un proiet de informatizare de peste 5 mil. de euro.

Luminiţa Dumănescu, directorul executiv al Centrului pentru Studierea Populaţiei, a arătat că până la această dată, în cadrul proiectului au fost operate în baza de date aproximativ 4.100 de intrări colective, fiind înregistrate 15.842 de persoane faţă de cele 10.000 propuse.

„Am început îndroducerea datelor la 1 noiembrie şi nu a fost deloc simplu. Am up-datat şi învăţat din mers. Vom mai interveni asupra datelor când vom avea o standardizare a bazei de date şi suntem siguri că la final vom avea acea bază pentru care suntem mândri că am accesat finanţare”, a adăugat Luminiţa Dumănescu.

Prorectorul Ioan Bolovan a declarat că prin protocolul încheiat cu arhivele naţionale se păstrează totuşi confidenţialitatea datelor, doar 3 persoane având acces la datele nominale. Desigur, baza de date va fi folosită de cercetători, însă nenominativ.

Pentru a recompensa activitatea depusă de zecile de voluntari în cadrul proiectului, până la implementarea legii prin care este recunoscut voluntariatul ca experienţă de muncă în CV, Ioan Bolovan a mulţumit public tinerilor studenţi implicaţi, cărora le-a acordat câte o diplomă de excelenţă.

Citeşte mai multe despre Centrul de Studiere a Populaţiei şi despre proiectul unic în această parte a Europei, AICI: http://www.napocanews.ro/2014/08/locuitorii-din-transilvania-isi-vor-putea-accesa-arborele-genealogic-pe-internet-printr-un-proiect-international-al-centrului-de-studiere-a-populatiei-din-cluj.html

ProiectUBB 1

ProiectUBB 2

ProiectUBB 3

ProiectUBB 4

ProiectUBB 5

ProiectUBB 6

ProiectUBB 7