Conducere dezastruoasă? Bugetul judeţului Cluj scade drastic în 2015 şi cel mai afectat capitol este chiar cel al investiţiilor. 225 de milioane de lei vor trebui să împartă autorităţile pentru dezvoltarea judeţului în acest an, cu peste 30% mai puţin decât în 2014. Principala investiţie va fi asfaltarea drumurilor judeţene.

Bugetul judeţul Cluj scade în 2015 cu 65 de milioane de lei. Dacă în 2014, autorităţile judeţene aveau la dispoziţie fonduri ce depăşeaua 800 de milioane de lei, în acest an vor fi nevoite să împartă cu grijă bugetul, pentru că au la dispoziţie doar 744 de milioane de lei.

Cea mai mare sumă va merge în acest an către bugetul de funcţionare al Consiliului Judeţean. Cele 277 de milioane de lei trebuie împărţite între capitole precum ordine publică, învăţământ, cultură, transporturi şi apărare. Cel mai mare buget îl are asistenţa socială: 123 de milioane de lei şi învăţământul: 57 de milioane de lei.

În 2015 însă, judeţul Cluj va avea cel mai mic buget de investiţii din ultimii patru ani. Consilierii judeţeni vor aloca proiectelor noi şi lucrărilor ce trebuie finalizate doar 225 de milioane de lei. Anul trecut, bugetul de dezvoltare a fost de 354 de milioane de lei şi a vizat în principal dezvoltarea aeroportului, dar şi reabilitarea drumurilor judeţene. Fondurile alocate în acest an investiţiilor sunt mai mici decât cele din 2013 şi 2012.

Principala investiţie din 2015 va fi asfaltarea integrală a peste 100 kilometri de drumuri judeţene. „Priorităţile vor fi drumurile care sunt deja drumurile care sunt începute şi contractate, care au o lugime de 109 kilometri, iar RAADPP a mai făcut o analiză din care au rezultat încă 135 de kilometri, care sunt cei mai degradaţi, unde traficul şi numărul de maşini care tranzitează drumul este cel mai mare şi vor intra şi ele ca şi o prioritate în perspectiva asfaltărilor ulterioare”, preciza la începutul săptămânii, în Horaţiu Catarig, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Anul trecut, judeţul Cluj a primit subvenţii din partea bugetului de stat de 146,7 milioane de lei, însă în acest an şi acestea vor scădea cu aproape 50%.