Pe site-ul libanez, jurnalul franţuzesc „L’Orient” a preluat un articol oferit de Agenţia France Press, intitulat: Rusia vrea să creeze finanțe ortodoxe, dupa modelul finantelor islamice.

„Rusia, inspirată de succesul finanţelor islamice, vrea să lanseze serviciile financiare proprii, conform principiilor religiei ortodoxe, in conditiile in care se vede izolata pe piețele occidentale, prin sanctiunile legate de criza ucraineană”.

„Cu ajutorul lui Obama și al crizei, ne-am dat seama că nu putem conta pe sistemul financiar occidental și suntem obligați să cream sistemul nostru financiar propriu, independent de instituțiile occidentale”, a declarat Dmitri Lioubomoudrov, in ultimele zile, unul dintre promotorii inițiativei, la o conferință de presă tinuta in Moscova.

„Similar cu sistemul financiar islamic, finanțele ortodoxe(…) se adreseaza ortodocsilor care doresc să se protejeze în condiții de criză”, a spus membrul Camerei de Comerț și Industrie a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse (protopopul) Vsevolod Chaplin, a participat, de asemenea, la discutii.

images

Acesta a precizat ca, asemenea finantelor islamice, noua structura financiară va interzice acordarea de credite membrilor cu interese și investiții in activitati neconforme cu morala ortodoxa, cum ar fi jocurile de noroc sau tutunul.

Înalții reprezentanți ai episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse vor forma un Consiliu de Supraveghere a finanțelor ortodoxe.

Pentru inițiatori, „400 de milioane de ruble si asocierea a 12 persoane juridice sau fizice, sunt destul pentru a lansa acest sistem”, conform proiectului prezentat într-o declarație.

„Finanţarea ortodoxa se bazează nu numai pe legislație, ci și pe moralitatea ortodoxă”, a adăugat Pr. Vsevolod Chaplin.

NapocaNews