Curând în librăriile din România veţi găsi cartea „Contra Curentului. Radiografii istoriografice post-moderne” de istoricul clujean dr. Ionuţ Ţene. Cartea a văzut lumina tiparului la prestigioasa Editură Eikon şi cuprinde o serie de reflecţii istoriografice post-decembriste, fiind o încercare serioasă de a radiografia mersul istoriografiei române din ultimele decenii. Cartea e un manifest istoriografic, prin care, demantelându-se mistificările şcolii istoriografice ale lui Lucian Boia, propune o paradigmă sinceră, cu acribie, în interpretarea şi cercetarea faptelor istorice.

CarteTene1

Cartea abordează teme şi subiecte istoriografice într-o manieră alertă, cu inserţii tăioase faţă de falsificatorii adevărului istoric pentru o bursă sau interese pecuniare cu origini politice. Autorul doreşte o demantelare a istoriografiei anchilozate în proiect sau „oficializate”, datorită terorii corectitudinii politice. „Istoricul trebuie să fie un cercetător sincer, interesat doar de adevărul istoric şi NU o expresie a intereselor financiare, instituţionale, de politici de grup, naţionale şi, mai ales transnaţionale”, a declarat dr. Ionuţ Ţene.

„Contra Curentului. Radiografii istoriografice post-moderne” a apărut cu sprjinul financiar al Asociaţiei Culturale „Mihai Eminescu” din Viena. Cartea se va lansa la Târgul de Carte „Gaudeamus” din aprilie de la Cluj-Napoca şi la Viena (Austria).

J.R.