La data de 30.01.2015, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a dispus admiterea contestației Ministerului Public și menținerea față de inculpatul MEZEI JANOS a măsurii controlului judiciar, impunându-i-se acestuia obligația suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni jud. Harghita, precum și modificarea obligației să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale, cu anumite persoane, în obligația „să nu se apropie și să nu comunice cu acestea, direct sau indirect, pe nici o cale”.

Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tîrgu Mureș au considerat că inculpatul a încălcat cu rea-credință obligația suplimentară stabilită de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel Tîrgu Mureș, constând în interdicția de a exercita funcția de primar pe o durată de 60 de zile.
Astfel, din mijloacele de probă administrate a rezultat că inculpatul MEZEI JANOS a continuat să se comporte, în continuare, în anumite situații, ca primar al municipiului Gheorgheni, desfășurând activități pentru determinarea consilierilor locali să adopte, în ședință, textul unei scrisori, al cărei inițiator a fost el însuși.

Acest document urma să fie adresat din partea Consiliului Local Gheorgheni acționarului majoritar al SC MONTURIST SRL, cu solicitarea ca acesta din urmă să fie convins să îl oblige pe denunțător să-și retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului.

Dezbaterile ședinței Consiliului Local Gheorgheni din 16.02.2015 au fost înregistrate audio-video și stocate pe un suport magnetic aflat în custodia unui consilier la Primăria mun. Gheorgheni – Compartimentul Administrație Publică Locală. Conținutul acestor înregistrări, deși este, în principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispoziția unei persoane interesate numai în anumite condiții, stabilite clar într-un regulament de ordine și funcționare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL nr. 189/2012. Potrivit acestui regulament, un cetățean obișnuit poate solicita copii ale înregistrării, prin depunerea unei cereri în acest sens și plata cheltuielilor de efectuare a copiei. În nicio situație, originalele nu pot fi puse la dispoziția cetățenilor obișnuiți, nici la sediul instituției și nici în altă parte.

În aceste condiții, la data de 17.02.2015, inculpatul MEZEI JANOS, prevalându-se în continuare de funcția sa de primar, deși îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat o persoană din cadrul Primăriei Gheorgheni, să se deplaseze la biroul consilierului respectiv, să ia înregistrările respective și să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

În continuare, procurorii anticorupție au extins acțiunea penală față de inculpatul Mezei Janos cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare la delapidare.

La data de 06 martie 2015, procurorii DNA- Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au propus judecătorului de drepturi și libertăți înlocuirea măsurii preventive a controlului judiciar luată față de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive.

tabara_emi_paramilitar_extremism_maghiar_udmr_pcm_45273800

Prin încheierea penală din 11 martie 2015, pronunțată de Tribunalul Mureș, privind pe inculpatul Mezei Janos, s-a dispus admiterea în parte a cererii formulate de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg. Mureș și înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 11 martie 2015 și până la data de 9 aprilie 2015, inclusiv.

La data de 18 martie 2015, Curtea de Apel Tîrgu Mureș a admis contestația formulată de procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Tg.-Mureș împotriva încheierii penale pronunțate de judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Mureș și a înlocuit măsura preventivă a controlului judiciar luată față de inculpatul Mezei Janos cu măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Primarul din oraşul hunedorean Gheorgheni, Mezei Janos (PCM), pus sub control judiciar şi reţinut pentru abuz în serviciu şi şantaj, este şi cel care a sponsorizat de-a lungul mandatului său, din bani publici, mişcările extremiste ale partidului Jobbik, precizează Antena3.

Astfel, în perioada 2008-2011, Primăria Gheorgheni a sponsorizat Tabăra EMI (Erdelyi Magyar Ifjak-EMI), organizată de Tineretul Maghiar din Ardeal.

„Tabăra EMI, organizată de Tineretul Maghiar din Ardeal în parteneriat cu Primăria Gheorgheni, Parlamentul de la Budapesta şi Consiliul Judeţean Harghita, care a sponsorizat manifestarea din acest an cu suma de 7.000 de lei din bani publici, a adunat şi de data aceasta sute de participanţi din ţară şi din Ungaria”, potrivit FrontPress.ro.

NapocaNews