Cuvântul „ţigan” este interzis în România. Cei care-l folosesc ar putea fi amendaţi chiar şi cu 7.000 de euro, a stabilit UE, la propunerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Proiectul de lege privind revenirea la denumirea de „ţigani” pentru persoanele de etnie romă, pe care deputatul şi liderul Partidului România Unită (PRU) Bogdan Diaconu intenţionează să-l depună la Parlament, a provocat multe comentarii în mediul online și la televiziuni.

„Sunt conştient că acest proiect va naşte multe controverse, dar trebuie să ţinem cont de felul în care românii din străinătate au de suferit în urma confuziei dintre romi şi români. Am primit mii de solicitări să pun capăt acestei confuzii care ne-a afectat teribil în ultimii ani”, a scris Diaconu pe blogul personal.

În 1993, Consiliul Europei recomanda folosirea termenului „rom”. În 1995, un memorandum al ministrului de Externe Teodor Meleşcanu recomanda revenirea la termenul „ţigan”, pentru a nu se face o confuzie între „rom” şi „român”. Totuşi, în anul 2000, un alt memorandum (Nr. D2/1094 din 29.02.2000) al ministrului de Externe de atunci, Petre Roman, recomanda, încă o dată, folosirea cu precădere a termenului „rom”.

În anul 2012, în urma mai multor demersuri ale Agenţiei de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Asociaţiei Rromilor „Egalitate de Şanse” Tulcea şi Asociaţiei ACCEPT, şi având în vedere Hotărârea nr. 230/15.06.2011 a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Institutul de Lingvistică „ Iordan – Al. Rosseti” a publicat o nouă ediţie a Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX). Atunci, au fost revizuite definiţiile a 30 de cuvinte care făceau trimitere directă sau indirectă la minoritatea romilor. Institutul a eliminat sau a explicat clar identificările discriminatorii şi tendenţioase care promovau stereotipuri negative în legătură cu minoritatea romă.

Proiectul de lege prin care deputatul Bogdan Diaconu propune revenirea la denumirea de „ţigani” pentru persoanele de etnie romă a fost catalogată drept „inoportună” de Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).