Vizita secretă din Croația din februarie a președintelui rus Vladimir Putin, însoțit de către Viktor Orban, constituie un important reper în evoluția politicii celor două state prietene – Rusia și Ungaria – în regiunea Europei de Est. În cadrul acestei vizite a fost decisă eliberarea teroriștilor Elod Toaso și Mario Tadic, de origine croată, la înțelegere cu președintele bolivian Evo Morales.

În 2009, un comando guvernamental a ucis trei membri ai grupării Legiunea Secuiască Arpad Magyarosi, Eduardo Rózsa-Flores şi Dwyer Michael Martin, și i-a arestat pe Elod Toaso si Mario Tadic. Aceștia au fost acuzați că ar fi pregătit un atentat la adresa președintelui bolivian Evo Morales. Cu toate că această teorie a fost combătută energic de presa maghiară, realitatea este că grupul celor cinci era înarmat (ca dovadă stau pozele făcute de aceștia cu arme automate în Bolivia) și au făcut numeroase declarații prin care au confirmat că urmau să lupte armat împotriva guvernului bolivian pentru autonomia regiunii Santa Cruz (unde au și fost uciși).

De ce Croația? Eduardo Rosza Flores și războiul sârbo-croat

Legătura teroriștilor din Bolivia cu Croația este una evidentă și a fost stabilită de liderul grupării, Eduardo Rozsa Flores. Acesta a participat la războiul sârbo-croat de partea croată între 1991 și 1994. După un instructaj la școala KGB Felix Drejinski, Eduardo este încorporat în AVO – serviciul secret maghiar, lucrează ca translator al teroristului internațional Carlos Șacalul și trimis ca și corespondent de război din partea BBC World Service în Croația. Aici se înrolează în Garda Națională Croată din Osijek și înființează Prima Unitate Internațională în armata croată.

Este important de menționat că Eduardo Rosza Flores a fost acuzat direct de uciderea a doi jurnaliști – elvețianul Christian Würtenberg și fotograful Paul Jenks. Cu toate că rudele celor două victime au strâns numeroase dovezi și mărturii legate de implicarea lui Flores în uciderea celor doi, acesta nu a fost pus formal sub acuzare.

Eduard Rosza Flores a fost demobilizat din armata croată la  31 iulie 1994 cu gradul de colonel.

Autonomie pentru Santa-Cruz, pe modelul războiului iugoslav

Un alt aspect cheie este faptul că în regiunea Santa Cruz din Bolivia, pe care gruparea teroristă vroia să o ajute armat, se află o importantă comunitate croată. Acesta este și motivul pentru care Eduardo Rosza Flores a ales Bolivia ca destinație. Politicianul de origine croată Branko Marinkovic Jovicevic este un important susținător al autonomiei regiunii Santa Cruz din Bolivia și ar fi direct implicat în finanțarea grupării lui Flores. De altfel, guvernul bolivian a și realizat un documentar despre Branko în care îl acuză că dorește secesiunea regiunii Santa-Cruz după modelul răbzoiului sârbo-croat. După evenimentele din 2009, Branko Marinkovic fuge în SUA, fiind acuzat împreună cu alte 39 de persoane că au finanțat și organizat o mișcare armată pentru autonomia Santa-Cruz.

La 21 aprilie 2009, Magyar Televízió a difuzat un interviu înregistrat în septembrie 2008 de jurnalistul maghiar András Kepes înainte de ultima călătorie a lui Eduardo Rosza Flores în Bolivia. Rózsa-Flores a susținut un cetățean din Bolivia, cel mai probabil Branko Marinkovic, i-a cerut să se întoarcă la Bolivia pentru a stabili o miliție în Santa Cruz, pentru a lupta împotriva guvernului bolivian.

Înțelegerea din Croația – exportul terorismului în România

După procesul din Bolivia, atât Elod Toasă cât și croatul Mario Tadic au fost eliberați, după ispășirea pedepsei, însă după spusele lor nu au putut să părăsească țara din cauza autorităților boliviene. Eliberarea lor din închisoare a fost în data de 7 martie 2015. Recenta știre cum că aceștia au fost eliberați după o operațiune a unei fundații caritabile baptiste nu poate să fie decât o glumă. Este evident că cei doi erau monitorizați permanent de autoritățile boliviene și că au fost lăsați să plece, nu au fugit. Este interesant că nu este menționată soția lui Elod Toaso, care locuiește în La Paz, capitala Boliviei, unde acesta a stat după eliberarea din închisoare. A rămas soția „evadatului” în La Paz?

De ce au fost lăsați să plece și de ce presa maghiară a creat această poveste legată de evadarea lui Elod Toaso? Pentru a genera un val de entuziasm în Ungaria, unde Elod se va întoarce în curând. Imaginea construită în jurul lui este cea de erou pro autonomie nedreptățit, care a evadat din ghearele dictatorului Evo Morales și revine pe tărâmuri natale. Membrul Legiunii Secuiești, terorist în Bolivia, va fi primit în Ungaria ca un erou.

Este foarte probabil ca Putin și Orban să fi negociat eliberarea celor doi cu Evo Morales din Croația, unde se află persoanele de legătură cu autonomiștii din Santa Cruz dar și cu guvernul bolivian. Motivul eliberării lui Elod nu poate fi decât cel al relocării și folosirii lui într-o viitoare zonă de conflict, unde relațiile și experiența lui militară va fi de folos: Ținutul Secuiesc din România.

Cum se va realiza infiltrarea lui Elod Toaso în Ținutul Secuiesc și cine îi va oferi suport logistic?

În primul rând, cei care l-au eliberat, guvernul de la Budapesta și Kremlinul. Dacă e să acordăm atenție altor organizații implicate în episodul terorist din Bolivia, cum ar fi Ordinul Cavalerilor de Malta, cărora Elod i-a cerut asistență după arestarea sa și organizația baptistă Baptist Charity din Ungaria.

Iată comunicatul oficial al Ordinului Cavalerilor de Malta în această chestiune (http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2009-04-27-5639279-0-communicat-presa-cavalerii-malta.pdf):

„Curând după aceste evenimente, Ministrul Afacerilor Externe al Ordinului şi Statului nostru Suveran – Federaţia Prioratelor Autonome al Ordinului Suveran, Sfântului Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta (KMFAP) – a fost solicitat de către familia domnului Elod Toaso să intervină oficial în acest caz, datorită faptului că Ungaria nu are reprezentanţă diplomatică în Bolivia. Ministrul Afacerilor Externe din guvernul nostru a primit din partea familiei domnului Elod Toaso un mandat scris care îl împuterniceşte să acţioneze în numele acesteia în acest caz.

[…] am acceptat mandatul primit de la această familie aflată în suferinţă şi am iniţiat imediat eforturi şi contacte internaţionale în scopul de a garanta domnului Elod Toaso – deţinut în prezent într-o închisoare de maximă securitate din La Paz, Bolivia – o apărare juridică profesionistă şi corectă şi protejarea tuturor drepturilor sale legale […]”

Se pare că legăturile Ordinului de Malta și gruparea teoristă din Santa Cruz sunt și mai strânse, deoarece Ministrul de Externe al Ordinului, Karoly Nagy Andras, a declarat în 2009 că va reclama uciderea lui Arpad Magyarosi la Drepturile Omului.

Se pune întrebarea: îi va acorda Ordinul asistență lui Elod și la revenirea lui acasă la Sovata?

NapocaNews