Familia Socea, unul dintre acţionarii EnergoBit, companie cu un capital de peste 170 milioane de euro în domeniul echipamentelor şi lucrărilor în energie, a ales să nu-și facă dispăruți banii prin conturi din străinătate, după cum a declarat prefectul Gheorghe Vuşcan, ci să investească în Cluj, inaugurând astăzi cel mai mare spital privat de recuperare din România, POLARIS.

Cu o echipă formată din 150 de medici, asistenți și personal auxiliar, spitalul oferă servicii complete de recuperare neurologică și cardiovasculară, psihiatrie, reabilitare medicală și îngrijiri paliative cu 180 de paturi în saloane moderne, laborator, bază de tratament și ambulator de specialitate.

Realizat pe principii care funcționează cu succes în spitale din Occident, Polaris Medical pune accent pe abordarea multidisciplinară a pacientului cu toate condițiile sale medicale. Familia Socea a importat tot ce-i mai bun în materie de recuperare tocmai din Elveţia.

„Proiectul spitalului Polaris Medical a început ca majoritatea ideilor antreprenoriale: am identificat o nevoie a pieței insuficient acoperită până atunci. Am ales să dezvoltăm proiectul în Suceagu deoarece este suficient de aproape de Cluj-Napoca pentru ca pacienții și familiile lor să poată ajunge cu ușurință și în același timp oferă liniștea și discreția atât de importante pentru recuperare. Conceptul de la care am pornit a fost de a crea un spațiu în care pacienții să se simtă cât mai confortabil, astfel încât întregul proces de recuperare să se concentreze pe obiectivele propuse la internare. Prin programele de recuperare personalizate ne propunem să îmbunătățim calitatea vieții și să facilităm reîntoarcerea pacienților la viața socială cu o stare fizică, emoțională și spirituală mult ameliorată”, a declarat Tudor-Alexandru Socea, președintele Consiliului de Administrație al Polaris Medical. Potrivit acestuia, investiția se ridică la aproximativ 10 milioane de euro și a fost realizată din fondurile familiei Socea.

Spitalul este localizat în vecinătatea municipiului Cluj-Napoca, într-un cadru natural unic de 6 hectare. Este structurat pe cinci nivele, are o suprafață utilă totală de peste 11.000 de metri pătrați și dispune de 180 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizare de zi, laborator, bază de tratament și ambulator de specialitate. Echipa medicală este condusă de dr. Mihai Câsu, medic primar psihiatru, alături de dr. Crina Bercian – șeful secției Cardiologie, dr. Damian Popescu – șeful secției Recuperare neurologică, dr. Ileana Hica – șeful secției Îngrijiri paliative, dr. Laszlo Irsay – șeful secției Reabilitare medicală. Echipa medicală multidisciplinară, împreună cu cea conex medicală, le propune pacienților obiective personalizate de recuperare și dezvoltă scheme de tratament care să răspundă nevoilor fizice și psihice ale fiecăruia.

Medicii aceștia lucrează exclusiv pentru Polaris.

În cadrul ambulatorului de specialitate se oferă servicii medicale conexe profilului de recuperare: geriatrie, medicină internă, diabetologie, endocrinologie, reumatologie, iar spitalul beneficiază de un compartiment modern de gastroenterologie și endoscopie digestivă. Baza de tratament este dotată conform celor mai noi standarde și se întinde pe o suprafață de aproximativ 700 mp. Aici se pot desfășura activități precum kinetoterapie individuală, de grup și pe aparate, hidrogimnastică, electrofizioterapie, termoterapie, masaj terapeutic, terapie ocupațională, logopedie si terapie prin artă. Astfel, printr-un parteneriat dintre Polaris şi Universitatea de Artă şi Design din Cluj, pacienţii pot învăţa să picteze şi să chiar să sculpteze în piatră, în acelaşi material utilizat la realizarea Casei Poporului din Capitală.

Familia Socea a menţionat că pentru a putea realiza drumul de acces la spital a fost nevoită să achiziţioneze încă 3 hectare de teren, suprafaţă pe care va fi amenajat un loc special pentru terapia cu animale.

Pentru a le oferi pacienților cele mai bune condiții, cât mai apropiate de viața lor cotidiană, spitalul dispune de restaurant, cafeterie, coafor, sală multifuncțională, bibliotecă și diferite spații de relaxare amplasate la nivelul fiecărui etaj. În scurt timp se vor construi o capelă multiconfesională și sere pentru desfășurarea activităților de ergoterapie. Saloanele au unul, două sau trei paturi și sunt dotate cu tv, dulap propriu, noptieră, fotoliu. Fiecare salon are baie proprie, prevăzută cu sisteme de susținere pentru pacienții cu dizabilități, iar o parte dintre saloane dispun și de o cameră de zi pentru socializare şi pentru ca vizitatorii să nu stea printre paturi sau pe paturile altor pacienţi. Există și saloane VIP cu un pat, dotate cu bibliotecă, fotolii și calculator. Restaurantul este pregătit pentru toate tipurile de regim alimentar, iar pacienții pot alege zilnic dintre trei feluri de meniu pentru fiecare categorie de regim. În măsura în care starea de sănătate le permite, aceștia sunt încurajați să ia masa în restaurant, iar vizitatorii îi pot însoți. În zona verde din jurul complexului au fost plantați peste 1.300 de pomi fructiferi și s-au realizat diverse trasee de mers și plimbare pentru pacienți.

600.000 de euro investiţi numai în partea de IT

O avere a fost investită numai în dotările IT ale spitalului. Camerele sunt prevăzute cu senzori care anunţă prezenţa în cameră a medicilor şi a personalului care efectuează curăţenia, cu senzori de alarmă, dar şi cu senzori care ajută la localizarea pacienţilor care au probleme cu orientarea în spaţiu.

„Institut” pentru bolile din timpul somnului

Pot fi numărate pe degetele de la o mână locaţiile din România specializate în recuperare medicală care oferă tratament pentru problemele din timpul somnului, care pot avea consecinţe deosebit de grave asupra vieţii de zi cu zi. La Polaris a fost amenajată o cameră de supraveghere unde pacienţii sunt ţinuţi sub supraveghere pe timpul nopţii pentru diagnosticare şi observarea răspunsului la tratament.

Condiţiila de cinci stele sunt întâlnite la tot pasul, inclusiv pe holuri, unde sunt oferite complementar pacienţilor fructe, ceai şi multe alte produse.

Oriunde te-ai afla poziţionat în incinta clinicii Polaris ai senzaţia unui spaţiu generos, deschis, luminos, prietenos.

Valorile care stau la baza activității Polaris Medical sunt: lucrul în echipa multidisciplinară centrată pe nevoile pacientului; respectul pentru dreptul la intimitate, pentru timpul și sănătatea pacienților; empatia cu pacienții; leadershipul care inspiră la evoluție și inovare si la ridicarea permanentă a standardelor în recuperarea medicală. In sprijinul pacienților și al familiilor acestora, echipa spitalului a demarat programul EduPolaris, prin care oferă informații despre boală, tratament și complicațiile sale. În acest fel, pacienții pot dobândi cunoștințe despre starea lor de sănătate și pot să înțeleagă rolul implicării individuale în menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate.

Practic, la Polaris pacienţii se recuperează, dar sunt învăţaţi şi să se descurce pe cont propriu cu dizabilităţile, să depindă cât mai puţin de cei din jur. Medicii de la Polaris au conceput în acest sens pentru pacienţi inclusiv tacâmuri speciale, personalizate.

Relizarea spitatului a adus numeroase beneficii şi pentru comunitatea locală. Comuna Baciu a primit în plus 500.000 de lei taxe şi impozite de la familia Socea, care depune eforturi substanţiale pentru a introduce o reţea de gaz în Suceagu, alături de cea de apă curentă. În plus, peste 40 de persoane angajate la Polaris sunt localnici, inclusiv cetăţeni cu dizabilităţi.

NapocaNews

Spitalul Polaris Medical _4 Zona socializare pacienti_1 inaugurare polaris inaugurare polaris1 inaugurare polaris2 inaugurare polaris3 inaugurare polaris4 inaugurare polaris5 inaugurare polaris6 inaugurare polaris7 inaugurare polaris8 inaugurare polaris9 inaugurare polaris10 inaugurare polaris11 inaugurare polaris12 inaugurare polaris13 inaugurare polaris14 inaugurare polaris16 inaugurare polaris18 inaugurare polaris19 inaugurare polaris20 inaugurare polaris21 inaugurare polaris23 inaugurare polaris25 inaugurare polaris27