Circulaţia cetăţenilor români în UE s-ar putea face doar cu paşaport din 2016.

La o săptămână după atentatele de la Paris, statele europene, la presiunea Franţei, au obţinut vineri generalizarea controalelor la frontierele externe ale Uniunii Europene, pe care vor să le facă de netrecut pentru posibilii jihadişti, notează agenţia France Presse.

Cele 28 de state membre ale UE și-au sporit de asemenea presiunea pentru ca Parlamentul European să accelereze adoptarea registrului european cu numele pasagerilor companiilor aeriene (PNR), considerat indispensabil de către Franța pentru a urmări parcursul „celor care vor să ne atace”.

Comisia Europeană va prezenta „până la sfârșitul anului o propunere de reformă a Codului Frontierelor Schengen”, astfel încât să poată fi întreprinse controale sistematice asupra cetățenilor Uniunii Europene la frontierele externe ale UE, a anunțat ministrul francez de interne, într-o conferință de presă alături de comisarul european.

Miniștrii europeni reuniți vineri în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) au decis să întărească ‘imediat’ controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetățenilor europeni, scrie stiripesurse.ro.

Nu este vorba de controale de bază asupra documentelor de identitate, deja practicate pentru toți, ci „de consultarea obligatorie a bazelor de date naționale și europene” pentru toate persoanele care intră în UE, pentru a detecta indivizii înregistrați ca jihadiști sau care fac obiectul unor mandate de arestare internațional.

NapocaNews