Trupul unuia dintre cei doi piloți ai avionului rus de bombardament Suhoi SU-24, omorât, marţi, după ce forțele aeriene turce au doborât aeronava la granița cu Siria, a fost predat, luni, autorităților ruse și transportat la Moscova, relatează agenția Anadolu, citată de AFP, scrie Agerpres.

Cei doi piloți au reușit să se catapulteze, dar unul dintre ei, Oleg Peșkov, a fost ucis de focurile de armă trase asupra sa probabil de rebelii sirieni de origine turkmena. Celălalt pilot a supraviețuit și a fost salvat în urma unei operațiuni de comando a trupelor ruse și siriene.

Cadavrul lui Peșkov a fost recuperat duminică de autoritățile turce în regiunea Hatay și dus în capitala Ankara, unde s-a desfășurat un serviciu funerar la care au fost prezenți și diplomați ruși.

Avionul SU-24 a fost doborât de avioane de vânătoare F-16 ale armatei turce după ce desfășurase o misiune în nord-vestul Siriei. Potrivit Turciei, avionul rus a pătruns în spațiul ei aerian și a primit zece avertismente înainte ca avioanele F-16 să-și lanseze rachetele asupra lui. Însă Rusia susține că avionul SU-24 nu a ieșit deloc din spațiul aerian al Siriei și că nu a primit niciun mesaj înainte să fie doborât.

NapocaNews