Uniunea Europeană se află în pericol de destrămare, existând forțe care acționează în acest sens, de aceea susținătorii săi trebuie să lupte pentru a o menține, a declarat președintele Parlamentului European, Martin Schulz, conform Reuters.

„Nimeni nu poate spune dacă Uniunea Europeană va mai exista în forma actuală peste 10 ani. Dacă vrem să mai existe, atunci trebuie să luptăm din greu pentru ea”, a afirmat Schulz.

Șeful legislativului european a reacționat astfel la avertismentul recent al ministrului luxemburghez de externe și al migrației, Jean Asselborn, conform căruia Uniunea Europeană s-ar putea destrăma.

Președintele Parlamentului European nu a precizat ce anume amenință UE, dar cea mai mare parte a interviului se axează pe criza migranților, care a pus la încercare unitatea și toleranța blocului comunitar în cursul acestui an.

Uniunea Europeană se confruntă cu discensiuni în privința crizei migranților, mai ales între cancelarul german Angela Merkel și lideri din fostul Est comunist, care se opun planului UE de distribuire de cote de refugiați, informează Reuters.

Spațiul Schengen pare și acesta amenințat, unele state reintroducând controale la frontiere. Săptămâna trecută, Grecia a cerut ajutor european pentru securizarea frontierelor sale și gestionarea valului de migranți, dezamorsând amenințările unor state comunitare privind o eventuală excludere a sa din Spațiul Schengen.

NapocaNews