Democrații recurg la artileria grea pentru a-i deschide calea lui Hillary Clinton pentru un mandat la Casa Albă. Magnatul ungur de origine evreiască George Soros intră în campania pentru președinția SUA printr-un editorial anti-republican, folosindu-se de tema la modă a terorismului. Privind la sondaje, este un editorial împotriva texanului Ted Cruz, cel care o poate înfrânge pe Clinton în alegeri. Donald Trump, outsider-ul excentric pe care nu pariază nici macar Vladimir Putin, din moment ce a ajuns să-l susțină public, este singurul candidat republican în fața căruia fosta primă doamnă nu ar avea emoții în noiembrie 2016. Iar editorialul scris de Soros pentru Project Syndicate îi poate ridica lui Trump mingea la fileu și l-ar putea propulsa și mai sus în sondaje.

”Nu este greu să rezistăm amenințărilor și isteriei care ne înconjoară, dar trebuie să o facem pentru că frica este cel mai mare pericol pentru o societate deschisă.

Societățile deschise sunt întotdeauna amenințate. Este cu atât mai adevărat pentru America și Euroa de azi, ca rezultat al atacurilor teroriste din Paris și din alte părți și al modului în care America și Europa, în special Parisul, au reacționat.

Grupările teroriste jihadiste precum Statul Islamic au descoperit călcâiul lui Ahile al societăților occidentale: frica de moarte. Prin atentate groaznice și imagini macabre, publiciștii de la ISIS au sporit această spaimă, făcându-i pe
oamenii de altfel sensibili din societățile deschise să renunțe la rațiune.

Oamenii de știință au descoperit că emoțiile sunt o componentă esențiala a rațiunii umane. Această descoperire explică de ce jihadiștii sunt o amenințare la adresa societății noastre: frica de moarte ne face pe noi și pe liderii noștri să ne gândim și să ne comportăm irațional.

Știința nu face decât să confirme ceea ce experiența a demonstrat de mult: când ne este teamă pentru viața noastră, emoțiile preiau controlul gândurilor și acțiunilor și ne ste greu să fim raționali. Frica activează o parte mai primitivă a creierului și una mai veche decât cea care formulează valorile abstracte și principiile societății deschise.

Societatea deschisă este prin urmare mereu supusă riscului reacției la frică. O generație care a moștenit de la părinți societatea deschisă nu va înțelege ce este necesar pentru a o menține până când nu va fi testată și nu va învăța să nu permită fricii să le altereze rațiunea. Terorismul jihadist este doar ultimul exemplu. Frica de un război nuclear a testat ultima generație și frica de comunism și fascism a pus la încercare generația mea.

Scopul principal al teroriștilor jihadiști este de a-i convinge pe tinerii musulmani din toată lumea că nu există alternativă la terorism. Atentatele teroriste sunt un mijloc prin care se încearcă atingerea acestui scop, pentru că frica de moarte sporește sentimentele ati-musulmane în Europa și în America, făcând ca populația nom-musulmană să-i trateze pe musulmani drept potențiali atentatori.

Și exact asta se întâmplă. Reacția anti-musulmană isterică produce teamă și resentimente în rândul musulmanilor care trăiesc în Europa și în America. Generația mai în vârstă se teme, cei mai tineri au resentimente, iar rezultatul este un pat germanitaiv pentru teroriști. Sunt procese care se alimentează reciproc.

Cum pot fi ele stopate și inversate? Răspunsul nu este abandonarea principiilor societății deschise sub impusul anti-musulman dictat de teamă și incertitudine, deși este greu de rezistat acestei tentații. Am trăit eu însumi asta când m-am uitat la ultima dezbatere prezidențială republicană. M-am abținut doar când mi-am amintit că nu este rațional să acționezi conform dorințelor dușmanilor tăi.

Pentru a elimna pericolul terorismului jihadist nu sunt suficiente argumente abstracte, avem nevoie de o strategie. Provocarea este de subliniată și de faptul că fenomenul jihadist ne urmărește de mai bine de o generație. S-ar putea să nu-l înțelegem niciodată mai bine decât o facem acum. Însă trebuie să încercăm.

Să luăm spre exemplu conflictul din Siria, care este cauza principală a fenomenului migraționist care a ajuns o problemă existențială în UE. Dacă ar fi rezolvat, lumea ar arăta mai bine. Este important de recunoscut că ISIS operează de pe o poziție slabă. Răspândește frica în lume, însă pozițiile sale pe teren slăbesc. Consiliul de Securitate ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție împotriva grupării și liderii ISIS sunt conștienți că zilele lor în Siria și Irak sunt numărate.

Desigur, perspectivele în Siria sunt nesigure, însă conflictul nu poate fi acceptat și nici izolat. Un lucru este limpede: este o greșeală flagrantă să facem ceea ce doresc teroriștii. De aceea, având în vedere că vine anul 2016, trebuie să ne reafirmăm angajamentul față de principiile societății deschise și sa rezistăm în fața cântecului de sirenă al unor Donald Trump sau Ted Cruz, oricât de puternic ar fi el.”

george.soros_