„Ați fost selectata pentru a participa, în calitate de consilier al Patriarhiei Ecumenice, la Sfântul si Marele Sinod” Panortodox. Aceasta apare in scrisorile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I (foto), adresate celor două femei care vor ocupa două dintre cele șase locuri pentru consilieri, în reprezentanta Patriarhiei Ecumenice la Sfantul si Marele Sinod Panortodox din Creta 2016.

Astfel, Patriarhia le transmite un mesaj celorlalte Biserici Ortodoxe, să includă femeile în listele lor de consilieri, conform cu decizia luata in cadrul întâlnirii conducătorilor Bisericilor Ortodoxe, din Chambesy.

Femeile care ii vor consilia pe delegatii Patriarhiei Ecumenice la Sfantul si Marele Sinod Panortodox, sunt stareța Teoxenia, a Mănăstirii Hrisopigi, din apropierea orașului Chania, din Creta, și o profesoara a Universitatii Tafst din Boston, Elizabeth Prodromu.

Calugarita Theoxenia are varsta de 65 de ani și este stareța uneia dintre cele mai mari si mai influente manastiri din Grecia, titrează LoNews.

Elizabeth Prodromou (foto) este profesor de științe politice, specializat în probleme legate de libertatea religioasă, terorism și democratizarea țărilor din Orientul Mijlociu.

Biserica Ortodoxa a Greciei i-a anunțat, în mod oficial, pe cei 40 de participanți la delegația proprie, dintre care 24 de episcopi și alți clerici și laici, dar fără prezenta vreunei femei.

NapocaNews