Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat îngrijorat luni faţă de blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului şi a solicitat factorilor de decizie să ia măsuri în acest sens.

„Trecutul trebuie să constituie un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului după câţiva ani de progrese. Continuarea investigaţiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituţiile abilitate de lege şi solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situaţiei”, a declarat Iohannis, la ceremonia de inaugurare a monumentului „Aripi” de la Piaţa Presei Libere.

Potrivit şefului statului, crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite. El a arătat că, în ultimul timp, au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori ”banalizează” sacrificiul şi tragedia victimelor regimului comunist, punctând că, în acest context, este nevoie de o nouă legislaţie. „Avem nevoie, prin urmare, de o legislaţie care să interzică orice formă de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie să sancţioneze şi tendinţele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice în vremea comunismului. Numai aşa arătăm că am înţeles drama trecutului totalitar şi că apărăm principiile după care se ghidează statul de drept”, a afirmat Iohannis, citat de Agerpres.

Şeful statului a reafirmat că sprijină crearea, cât mai curând în România, a unui Muzeu Naţional al Comunismului. „Generaţiile de astăzi au nevoie de educaţie în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa, a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale. Nu putem să permitem repetarea, indiferent de formă, a unor astfel de derapaje tragice”, a subliniat el.

NapocaNews