Guvernul polonez a cerut explicatii Executivului Germaniei, condus de Angela Merkel, despre atacurile sangeroase care au fost comise in aceasta tara in ultimele zile, dupa ce in unul dintre ele a fost ucis si un cetatean polonez.

„De mai multe saptamani, in fiecare zi auzim vorbindu-se despre atacuri teroriste. Aceste ultime evenimente au afectat si cetateni polonezi”, a declarat, marti, premierul de la Varsovia, Beata Szydlo.

Reamintim ca un refugiat sirian de 21 de ani a ucis, duminica, o poloneza de 45 de ani cu o lovitura de maceta, intr-un mic restaurant din orasul Reutlingen (in sud-vestul Germaniei). Atacatorul a fugit si a mai ranit alte cateva persoane inainte sa fie prins. Politia germana a calificat cazul drept o drama pasionala.

El se inscrie intr-o serie de tragedii care au zguduit Germania: atentatul sinucigas revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic in apropierea locului unde se desfasura un festival de muzica, un atac cu toporul, impuscaturile soldate cu o baie de sange la Munchen, uciderea unui medic.

„Statul polonez are obligatia sa ceara explicatii despre ceea ce s-a petrecut, o informare onesta, pentru ca toate acestea se desfasoara de cealalta parte a frontierei noastre”, a declarat seful guvernului conservator polonez.

Ministrul afacerilor Externe polonez, Witold Waszczykowski, denuntase luni responsabilitatea Germaniei pentru aceasta serie de atacuri sangeroase.

„Serviciile de securitate si politicienii germani poarta responsabilitatea pentru securitatea in Germania. Asteptam sa ne explice pentru ce au loc aceste actiuni”, indicase seful diplomatiei poloneze, citat de agentia oficiala locala PAP.

„Suntem asigurati ca deschiderea Europei si acceptarea unui val atat de important de migranti nu vor provoca probleme. Or, se dovedeste ca da”, a insistat Waszczykowski, a carui tara adoptase o pozitie foarte ferma impotriva cotelor europene obligatorii de imigrare si care ramane extrem de reticenta fata de primirea migrantilor pe teritoriul sau.

NapocaNews

 

url 1437852438-antiimmigrants-protest-in-warsaw-poland_8186733 (1)