În orice tentativă de revoltă împotriva autorităţilor din Turcia, numele clericului Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, este menţionat ca principal instigator sau ca unul dintre iniţiatori. Fost aliat al președintelui Erdogan până acum câțiva ani, acum a devenit un dușman personal al său.
Există la Cluj-Napoca, pe Calea Mănăștur nr. 22-24, o școală turcă, care este subordonată fundațiilor culturale ale clericului Gulen, inamicul numărul unu a lui Erdogan, acuzat că s-a implicat în recenta lovitură militară.
Cele 10 şcoli despre care demnitarii turci spun că ar fi controlate de mişcarea Gülen, a clericului turc cu acelaşi nume, sunt controlate juridic de o societate pe acţiuni şi o fundaţie. Sociatatea pe acţiuni „Lumina Instituţii de Învăţământ“, cu sediul social în Constanţa, a fost înfiinţată în 1993 şi deţine 9 dintre cele unităţi de învăţământ. Este vorba de două licee, în Bucureşti şi Constanţa, o şcoală internaţională cu învăţământ preşcolar, primar, gimnazial şi liceal, şase şcoli cu învăţământ preşcolar şi primar (Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Ploieşti şi Cluj).
Şcoala Spectrum din Cluj, una dintre unităţile de învăţământ deţinute de Lumina Instituţii de Învăţământ SA.
„Lumina Instituţii de Învăţământ“ SA este o societate pe acţiuni şi are un capital subscris de 2,3 milioane de lei, având următorii acţionari: Ozdemir Murat (cetăţean turc, născut în Germania), Sali Chousein Chatzi (cetăţean grec), Akyol Hamdi (cetăţean turc), Goktaş Fatih (cetăţean turc), Gokcel Ragip (cetăţean turc), Fatih Gursoy (cetăţean turc), Huseyin Padem (cetăţean turc). Numele unora dintre aceştia apar şi în conducerea administrativă a societăţii, acestora adăugându-li-se şi Altun Berdihan, director adjunct al „Lumina Instituţii de învăţământ“ şi directorul şcolii Spectrum Iaşi, titrează Adevărul.
Această școală ar trebui protejată de furia președintelui Erdogan, pentru ca municipiul Cluj-Napoca să nu devină tărâm de confruntări violente inter-turcești?
NapocaNews