Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj efectuează cercetări ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2014 -2016, a unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath.

În cursul dimineții de 10 octombrie 2016, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, au fost efectuate percheziții în 9 locații situate în municipiul Cluj Napoca, dintre care 2 locații situate în incinta Primăriei, celelalte vizând domiciliile unor persoane fizice și sediul UDMR Cluj.

Anna Horvath, care este și președintele UDMR Cluj-Napoca, este cunoscută pentru că a îndemnat public comunitatea maghiară clujeană la nesupunere civică în cazul neamplasării plăcuțelor bilingve la intrările în oraș.

Deși era viceprimarul orașului Cluj-Napoca, a manifestat în același timp susținere publică pentru acțiunile în instanță împotriva Primăriei, inițiate de o serie de fundații și asociații care au
beneficiat anual de finanțări nerambursabile de la bugetul local, distribuite de aceasta, care avea calitatea de președinte al Comisiei de analiză și selecție a solicitărilor de finanțări nerambursabile din bugetul public al municipalității.

Anna Horvath a coordonat în calitate de preşedinte, 15 comisii de specialitate din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – mai 2016, inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unui proiect imobiliar în care un om de afaceri avea interese economice.

Derularea acestui proiect imobiliar presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unui certificat de urbanism, confirmarea unui aviz de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizației de construire.

Pentru demersurile pe care le-a făcut pe lângă funcționari cu atribuții în domeniul urbanismului și autorizării lucrărilor de construcții, inculpata Horvath Anna a pretins omului de afaceri procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente (având o valoare totală de circa 20.000 lei) la două festivaluri de muzică, pe care să le ofere ulterior ca stimulent voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale.

Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma încheierii unui contract de sponsorizare, urmând ca viceprimarul Horvath Anna să indice omului de afaceri datele de identificare ale unei persoane juridice cu care să fie încheiat acest contract.

De asemenea, în același context, inculpata Horvath Anna a promis că și după alegerile locale îl va ajuta pe același om de afaceri și în cazul altor proiecte imobiliare în care acesta din urmă avea interese economice.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Horvath Anna, trebuie să respecte următoarele obligații:
– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței,
– să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
– să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj,
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al Municipiului Cluj Napoca.

Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Soțul Annei Horvath, Istvan Horvath, conduce Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale (ISPMN), înființat prin Ordonanâă de Guvern, care își are sediul tot în Cluj-Napoca.

NapocaNews