Ministerul maghiar de Externe a anunţat marţi că respinge „toate prostiile apărute” că Ungaria conduce un „război propagandistic” împotriva României, după ce Academia Română a avertizat asupra contracarării de la Budapesta a acţiunilor pentru marcarea a 100 de ani de la Marea Unire, informează MTI.

Săptămâna trecută, Academia Română a anunţat că guvernul de la Budapesta a înfiinţat un departament special, denumit Trianon 100, care a început să contracareze acţiunile preconizate de România pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire, în 2018.

„Ungaria continuă să aibă încredere că relaţiile bilaterale cu noul guvern al României vor obţine un nou impuls, aşa cum au discutat miniştrii de Externe în februarie. Este regretabil faptul că în România există cercuri academice ale căror interese se opun analizării evenimentelor comune celor două ţării din trecut, de multă vreme interpretate şi evaluate diferit. Cercetările ştiinţifice în acest scop nu ar putea decât să apropie cele două naţiuni, iar ministerul va continua să sprijine dialogul dintre cercetătorii maghiari şi cei români”, se arată în comunicatul diplomaţiei de la Budapesta.

Echipa maghiară de cercetare Trianon 100 a primit 30 de milioane de forinţi (96.000 de euro) din partea Academiei Maghiare de Ştiinţe pentru un proiect de cinci ani care vizează „completarea, sintetizarea şi promovarea cunoştinţelor legate de Tratatul de Pace de la Trianon de după Primul Război Mondial.”

Ioan-Aurel Pop a declarat ca Romania poarta un razboi informational si de comunicare cu Ungaria, iar pe fondul aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire si a implinirii a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon (semnat in 1920), Guvernul ungar a creat un departament special care sa prezinte opiniei publice „o falsa” istorie a Ardealului, arata euractiv.ro

„In limba maghiara, dar inclusiv in limbi de circulatie, si mai putin in limba romana, se raspandesc date care pregatesc opinia publica maghiara, internationala si romaneasca, in stiluri diferite, pentru ceea ce ar urma. Trebuie sa va reamintesc ca Ungaria e o tara care-si intareste identitatea sub un guvern de dreapta, cu colaborari de extrema dreapta…In Ungaria s-a creat recent un departament de stat care se numeste Trianon 100 din care fac parte si cetateni romani si care pregateste momentul de apogeu 2020. Cu mult timp inainte si va actiona si dupa momentul acela: aniversarea unui secol de la Tratatul de la Trianon”, a sustinut Pop, in cadrul conferintei de lansare publica a Laboratorului pentru Analiza Razboiului Informational si Comunicare Strategica „Razboiul informational, sub lupa”.

NapocaNews