În anii 1970, când în Ministerul Turismului lucrau și funcționari profesioniști și destui patrioți, s-au înființat birourile de promovare a turismului românesc în străinătate. Prin aceste agenții în care lucrau funcționari superiori români bine educați și cu dragoste față de România s-au făcut cunoscute frumusețiile patriei noastre, unice și inefabile în Europa, fapt ce a dus la un flux uriaș de turiști străini în țara noastră pînă în anii `80, de circa 18 milioane pe an, rivalizând cu Franța sau cu Iugoslavia. După revoluția din 1989, când se dădea la propriu cu piatra în tot ce e românesc pe banii unor multinaționale și a intereselor guvernelor străine pentru ca turismul nostru să se prăbușească, să nu mai fie o concurență pentru țări din Europa, care nu se ridică la nivelul frumoasei noastre țări, birourile de turism exterior au ținut steagul sus. Din toate aceste sincope post-decembriste anti-românești, guvernul Grindeanu se pare că nu a învățat nimic și vrea desființarea birourilor de promovare a turismului românesc în exterior, aceste adevărate citadele ale economiei noastre, pentru a face pe plac se pare doar intereselor mafiei turistice internaționale și în special a unor tendințe pecuniare oculte din preajma partidului de guvernământ. Cine vrea prăbușirea turismului în România? Aceleași personaje care au pus la cale desființarea Camerei de Comerț Exterior? România nu mai este în stare să ofere și să implementeze proiecte economice în exterior, iar capitalul românesc este eradicat intenționat pentru a nu se dezvolta în interiorul țării și în exterior. Acest Proiect de Hotărâre letal scos din pălărie de subalternul premierului Grindeanu pare o ”făcătură” a interselor străine pentru prăbușirea turismului în România? Desființarea agențiilor turistice românești din străinătate, care se pare că deranjau afacerile companiilor străine și ofereau o imagine prea bună țării noastre în ochii opiniei publice occidentale, e pe placul celor care ne vor la coada Europei și cu o imagine de țară bananieră și subcolonială din Lumea a Treia.

La patru luni de zile de la reinfiintarea Ministerului Turismului condus suspect de constănțeanul Mircea Dobre, în ultima zi de lucru a lunii aprilie, pe site-ul Ministerului Turismului a apărut inopinat, aproape secret, un proiect de Hotarare de Guvern „privind modificarea și completatea HG nr. 24/2017 privind organozarea si functionarea Ministerului Turismului”. Oficial, scopul actului normativ îl constituie modificarea anexei nr. 1 – structura organizatorică, cu păstrarea numărului de posturi aprobat, dar, în realitate se urmareste desfiintarea birourilor de promovare turistică cu sediul în străinătate, pentru ca România să nu mai aibă o imagine bună în Occident. Desființarea birourilor din străinătate este considerată de specialistii din turism ca fiind o greșeală letală pentru turismul românesc. ”La Viena, Roma, Berlin, Londra, Madrid, Moscova, New York, Paris și Varşovia nu vor mai exista birouri de promovare turistică, pentru că așa a hotărât noul ministru al turismului. Deși reprezentanțele turistice sunt vechi de mai bine de 50 de ani, perioadă în care s-au construit legături, s-au făcut contracte și s-au stabilit înțelegeri pe termen lung, pentru actualul guvern nu contează. Pur și simplu nu le mai vrea. Și poate că nu ar fi o mare problemă dacă am fi anunțați că există un plan, o alternativă. Poate un nou proiect, o altă strategie. Nici vorbă de așa ceva. Pe site-ul ministerului suntem anunțați că în termen de 90 de zile personalul va fi rechemat în țară și sediile vor fi desființate. Niciun proiect nou, nimic care să le înlocuiască cu vreun plan revoluționar sau care să arate că turismul va fi promovat mai eficient…” transmite Gazeta Românească din Italia.

Nota de fundamentarea postata pe site-ul Ministerului Turismului se precizeaza ca unul dintre motivele modoficarii HG nr.24/2017 il reprezinta desfiintarea biroururilor de turism din strainatate. Ministrul Turismului justifica desfiintarea birourilor prin recomandarea Curții de Conturi fără să țină seama de imprejurarile și cauzele care au condus la aceasta situatie dramatică. Cum să se facă promovare turistică în străinătate dacă ministerul de resort nu alocă fonduri și sabotează în subsidiar turismul românesc parcă în favoarea companiilor străine. O campanie de promovare a turismului romanesc în strainatate trebuie sustinută ani buni, abia apoi se culeg roadele. Promovarea turismului nu este o carmangerie, unde bagi carne pe o parte și scoți cârnați pe alta, informează un ziar central.

O altă cheie a acestui Proiect de Hotărâre împotriva turismului extern, pe lângă înfeudarea către interesele economice ale Bruxellului și companiilor străine, are și un resort ce ține de o posibilă corupție autohtonă. Se pare că capii înfierbântați de la Ministerul Turismului pun de o afacere în stilul lui Viktor Orban. Premierul Ungariei a desființat acum câțiva ani birourile pentru promovarea turismului maghiar în străinătate pentru a înființa apoi o firmă privată fiinanțată de statul ungar, care să devină promotorul turismului extern în pusta maghiară. Apropiați ai lui Viktor Orban au fost plasați se pare în fruntea firmei private finanțate de statul maghiar, ca apoi profiturile acesteia să le încaseze nu statul ungar, ci patronii, că doar e…societate privată. Schema e veche și s-a folosit și la noi în anii 1990. Statul înființează o firmă privată și o finanțează ca apoi profiturile să le încaseze patronii, adică clientela politică a partidului de guvernământ. Așa cam ar suna suveica interesată de la Ministerul Turismului prin acest proiect de hotărâre ciudat. Știe Grindeanu ce fac subalternii săi?

Acest Proiect de Hotărâre lovește în cele mai puternice ambasade turistice ale României în străinătate, pentru că birourile de turism au fost adevărate pepiniere ale promovării și apărării intereselor economice și culturale românești în străinătate. Birourile de turism din străinătate, nu ambasadele înțesate de foști ofițeri de securitate au reprezentat liantul dintre Țara Mamă și românii din Diaspora. În urma acestei măsuri anti-economice și împotriva turismului autohton, românii din Diaspora se revoltă pe bună dreptate. Birourile de promovare a turismului și bisericile ortodoxe sau greco-catolice sunt stâlpii păstrării identității naționale și ale intereselor economice sau spirituale românești în străinătate. Cine are dorința să șubrezească identitatea spirituală, economică și culturală a românilor din Diaspora? De exemplu biroul de promovare a turismului din Viena e cel mai eficient din cele 38 câte avea țara noastră în capitalele lumii, capitala Austriei devenind între timp centrul Diasporei românești. Aceste reprezentanțe turistice erau pârghii de legătură dintre Diaspora și Țara Mamă, România. Mai mult, românii din Diaspora apelau la aceste birouri pentru a trimite în România să vadă frumusețiile inegalabile ale patriei noastre pe prietenii sau colegii de serviciu din țara gazdă. Azi când în Diaspora se nasc mai mulți copii de români decât în țară, desființarea birourilor de promovare a turismului românesc în străinătate e ca un act de trădare a interesului național? Cine va plăti falimentarea turismului românesc? Tot mai mulți români din Diaspora spun NU acestei măsuri care subminează interesele României și a românilor de pretutindeni.Vrea oare Guvernul Grindeanu ca România să nu fie cunoscută în străinătate la adevărata valoare turistică, iar imaginea țării noastre să fie pe mâna detractoriilor plătiți ca să se prăbușească turismul nostru? Să fi dispărut patrioții din Ministerul Turismului, iar cei rămași percep România doar ca o banală sinecură?

Ionuț Țene