Președintele american Donald Trump a criticat Germania și vânzările sale de mașini către SUA în cursul unei întâlniri joi cu liderii UE, relatează Der Spiegel, citat de AFP.

„Germanii sunt răi, foarte răi”, a afirmat Trump în cadrul întâlnirii sale cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu alți responsabili ai UE la Bruxelles, conform publicației.

„Priviți milioanele de mașini pe care le vând în SUA. Oribil. Vom opri asta”, a spus liderul de la Casa Albă, potrivit „participanților la întâlnire”.

Jean-Claude Juncker a intervenit, conform aceleiași surse, pentru a apăra Germania, asigurând că toți beneficiază de relațiile de liber-schimb.

În luna martie a acestui an, după o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel, Donald Trump a acuzat Germania că „datorează sume mari de bani Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite”.

Joi, la summit-ul NATO de la Bruxelles, Trump le-a cerut din nou membrilor NATO să crească cheltuielile pentru apărare, acuzând că state din blocul militar nu plătesc atât cât ar trebui. Liderul american nu a oferit însă și asigurările sperate privind angajamentul american în apărarea Europei.

„Membrii NATO trebuie în sfârșit să își plătească partea și să-și îndeplinească obligațiile financiare. Este nedrept față de contribuabilii americani”, a spus președintele SUA.

Trump şi Merkel urmează să se întâlnească azi, la summitul G7 de la Taormina, în Italia.

NapocaNews