Ce a realizat Donald Trump în ultima lună prin vizita în Arabia Saudită și Orientul Mjlociu pare de necrezut: arabii musulmani s-au scindat și se bat între ei. Președintele american a reușit să escaladeze vechiile tensiuni dintre musulmanii suniți și cei șiiți. Trump la Riyad a ritmat pe ”dansul săbiilor” vânzând arme de peste 300 de miliarde de dolari familiei saudite adepte a islamului radical wahabit. La contra partidă s-a creat o largă coaliție sub conducerea Arabiei Saudite, care a rupt legăturile cu Qatarul acuzat că finanțează terorismul șiit, nu Statul Islamic așa cum scrie presa manistream, spre confuzia opiniei publice. Scandalul a pornit după ce în 2015 un grup de prinți din Qatar au fost răpiți de teroriști șiiți în sudul Irakului, care au fost răscumpărați de Doha cu un miliard de dolari, lucru care a înfuriat Arabia Saudită acuzată că finanțează grupările sunite teroriste din Statul Islamic. Alături de Riyad s-au aliat și alte state arabe sunite în frunte cu Egiptul care au rupt legăturile comerciale și diplomatice cu Doha aruncând Qatarul într-o criză alimentară fără precedent. Paradoxal Turcia a sărit în apărarea Qatar-ului, trimițind alimente, apă și …soldați, pentru că Ankara se teme că alianța sunită condusă de Riyad poate sprijini lupta kurzilor pentru independență din Siria. Asistăm la un conflict fierbinte dintre musulmanii suniți și șiiți, fapt care a dus la crearea Statului Islamic în 2014. Abu Bakr Al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, a fost deţinut, în anul 2004, în penitenciarul american Abu Ghraib, situat la periferia oraşului Bagdad şi ajuns în atenţia presei internaţionale din cauza abuzurilor asupra deţinuţilor.Armata americană a confirmat că Abu Bakr Al-Baghdadi a fost deţinut în Penitenciarul Abu Ghraib. „Numărul de identificare al lui Al-Baghdadi începe cu cifrele 157. Este un număr de identificare de la Abu Ghraib”, confirma Troy Rolan, un purtător de cuvânt al armatei Statelor Unite.

„În prezent, deţinutul US9IZ-157911CI este cunoscut sub numele Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizaţiei teroriste Stat Islamic. Prezenţa lui la Abu Ghraib, un fapt care până acum nu se cunoştea public, oferă noi elemente pentru elucidarea biografiei enigmatice a liderului terorist şi ar putea pune într-o nouă lumină rolul jucat de centrele americane pentru detenţie în ascensiunea organizaţiei teroriste Stat Islamic”, comenta ziarul The Intercept. După izbucnirea scandalului privind abuzurile de la Abu Ghraib, armata americană a predat Guvernului irakian controlul asupra închisorii în 2006. Cert este că după eliberarea de la Abu Ghraib, un fel de fenomen Pitești, de către americani a sute de teroriști suniți în frunte cu Al-Baghdadi a luat în zona Mosul și Raqa celebrul fief terorist Stat Islamic. Pe această cezură religioasă musulmană Donald Trump a marșat și azi Statul Islamic reușește să lovească inamicul numărul 1 al SUA, care este ofical Iranul. De la revoluția islamică din 1979 și criza ostaticilor din ambasada SUA de la Teheran, această țară este inamicul cel mai puternic al SUA și chiar al Israelului. Prin vizita la Riyad Trump a reușit să coalizeze țările sunite împotriva Iranului șiit, care controlează Frăția Musulmană din Egipt și acordă ajutor alawiților lui Assad. Azi pentru prima dată în istoria Iranului islamist are loc un atentat în parlamentului țării și la mausoleul lui Khomeini. Cu toate că Iranul e un stat polițienesc și controlat de gardienii revoluției islamice nu au reușit să oprească lovitura primită de la Statul Islamic. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat miercuri atacurile din cursul dimineţii de la parlamentul de la Teheran şi de la mausoleul ayatollahului Khomeini, situat în sudul capitalei iraniene.Un atacator şi-a detonat vesta explozivă la mausoleul ayatollahului Khomeini din sudul Teheranului, unul a fost ucis de forţele de securitate, iar restul atacatorilor au fost arestaţi, a declarat miercuri guvernatorul Teheranului, Hossein Hashemi. Postul IRIB a relatat că un alt atacator s-a aruncat în aer în clădirea parlamentului iranian, însă unele agenţii de ştiri – citate de Reuters – au relatat că explozia ar fi putut fi provocată de grenadele aruncate de atacatori.

Guvernatorul Teheranului a declarat că un angajat a fost ucis în atacul de la mausoleu şi alţi câţiva au fost răniţi.Parlamentul şi mausoleul imamului Khomeini se află în Teheran, la circa 20 de kilometri distanţă unul faţă de celălalt. Cinci suspecti au fost arestati la Teheran, a anuntat seful politiei din oraș în urma dublului atentat soldat cu cel putin 12 morti. „Dupa atacul de la Mausoleul ayatollahului Khomeini, cinci suspecti au fost arestati de politie. Ei sunt anchetati”, a declarat pentru agentia Isna Hossein Sajedinia, seful Politiei din Teheran. Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului iranian, au acuzat miercuri Statele Unite si Arabia Saudită de faptul ca sunt „implicate” in atentatele de la Teheran, soldate cu 12 morti si cel putin 46 de raniti. A lovi mausoleul lui Khomeini, fondatorul statului islamic Iran, ca să înțelegem comparația e așa de grav ca și cum cineva ar pune o bombă la Catedrala Mânturii Neamului? Se pare că Statul Islamic și-a găsit noi aliați în Golf în lupta împotriva Iranului șiit, a Siriei lui Assad, Hezbolahului libanez și a Qatarului șiit. La această mai putem pune pe listă și pe Duerte, inamicul președintelui Obama, care se confrută cu o ofensivă a Statului Islamic în insula Marawi. Trebuie să recunoaștem că Donald Trump a reușit să îi încaiere pe musulmanii șiiți și suniți cum nu au reușit nimeni până acum, iar Statul Islamic și-a găsit ocupație sau misiunea să atace Iranul, inamicul numărul unu al SUA. Ciudată mai e geopolitica mânată de interese pe care nu le înțelegem! Cine ar fi crezut că Statul Islamic a devenit un braț înarmat, nu numai împotriva creștinilor și europenilor, dar și împotriva musulmanilor șiiți? Cine finanțează mistica religioasă și atentatele teroriste, care au obiective sângeroase clare? Sper ca politica lui Trump să aducă pacea în Orientul Mijlociu, nu doar o încăierare între tabere musulmane rivale de secole.

Ionuț Țene