Distribuie articolul

Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat astăzi la Mănăstirea Mihai Vodă de la Turda, la împlinirea a 416 ani de la trecerea sa la cele veșnice.Manifestările au început în jurul orei 9, cu întâmpinarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului și a delegației oficiale. De la ora 9:30 Înaltpreasfinția Sa, alături de un sobor de preoți din care a făcut parte și exarhul mănăstirilor din eparhie, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie,titrează Radio Renașterea.

În cuvântul de învățătură rostit, Părintele Mitropolit a subliniat importanța cultului eroilor, arătând că acesta are și un rol pragmatic:„Și pe el, simbolul unității noastre naționale, și pe alți eroi, suntem datori să-i cinstim.Lucrul acesta ni-l spune marele nostru istoric Nicolae Iorga. Dar pe de altă parte, cultul eroilor nu doar că este o datorie, ci are și un rol pragmatic. Ne învață pe noi cum ar trebui să fim. Uitându-ne la statura impozantă a Voievodului băgăm de seamă că și-a dat viața pentru un ideal, iar noi cei de astăzi, prin munca noastră, prin strădania noastră, prin viața noastră cuminte ar trebui să îl luăm ca exemplu.”, a spus Mitropolitul Clujului, ÎPS Părinte Andrei.

În finalul cuvântului de învățătură, Ierarhul a i-a îndemnat pe cei prezenți să nu uite faptele de vitejie ale celor dinaintea noastră și să îi cinstească după cum se cuvine.

De la ora 11:45 a fost oficiată și o slujbă de pomenire în memoria marelui voievod Mihai Viteazul, ne-a spus stareța mănăstirii de la Turda, monahia Andreia Zdrobău. Manifestările comemorative de la Mănăstirea Mihai Vodă din Turda s-au încheiat cu prezentarea unei scenete istorice, urmată de depuneri de flori la monumentul domnitorului și parada militară a garnizoanei din Turda.

NapocaNews