Feniculul era o plantă foarte apreciată încă din Antichitate, atât în Asia, cât și bazinul mediteranean, iar în zilele noastre planta este cultivată pe toate continentele. Preparatele de fenicul predomină însă în bucătăria grecească și în cea italiană.

În țara noastră, numele plantei variază în diferite zone geografice:chimen dulce, anason dulce sau secară de grădină. Ca aromă şi înfăţişare, feniculul seamănă cu anasonul şi cu mărarul. Este important faptul că părțile componente ale plantei pot fi folosite în întregime: bulbul, tulpina, frunzele și semințele, deoarece sunt comestibile.

Concluziile specialiștilor

În studiul ”Feniculul, un remediu pentru zeci de afecțiuni” Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, apreciază că datorită substanţelor active conţinute : vitamine (A, B, C), săruri de potasiu, fosfor, fier, sulf, sodiu, uleiuri volatile, lipide, zaharuri şi substanţe amare, feniculul este un remediu pentru cel puţin 65 de afecţiuni: balonări şi colici abdominale, dureri reumatice, edeme ale membrelor inferioare, constipaţie, tuse convulsivă, litiază renală, sindromul intestinului iritabil, insomnia și anxietate”..

Opinia specialiștilor americani

Cercetările recente ale specialiştilor de la Universitatea din Tucson –Arizona dovedesc că, pentru problemele digestive, frecvente mai ales în sezonul estival, de mare ajutor este feniculul. Dr Weil Andrew, profesor clinician de medicină şi director al Programului de medicină integrativă la această universitate, recomandă preparatele din seminţe de fenicul (infuzia, maceratul sau siropul), pentru efectele lor terapeutice deosebite : antiseptice, diuretice, expectorante, sedative, carminative şi antispastice, care îmbunătăţesc sănătatea.

Concluzii selectate din Medicina populară

Medicina populară apreciază foarte mult efectele plantei, îi atribuie calităţi miraculoase şi consideră că planta este „ iarba tinereţii fără bătrâneţe”.

Scade tensiunea arterială

Consumul de fenicul poate să scadă tensiunea arterială în mod natural datorită unor substanțe active prezente în compoziția plantei: calciul, magneziul și potasiul.

Are efecte hormonale de întinerire

În acelaşi timp, consumul acestei plante are efecte hormonale de întinerire, fiind de mare ajutor femeilor după instalarea menopauzei, deoarece menţine oasele sănătoase şi puternice, pielea elastică şi o podoabă capilară frumoasă.

Reglează ciclul menstrual

Preparatele din fenicul , mai ales infuzia, reglează ciclul menstrual când este însoţit de crampe dureroase şi diminuează stresul premenstrual.

Previne efectele consumului excesiv de alcool

Consumat vreme îndelungată ( câte trei săptămâni pe lună), ceaiul de fenicul previne efectele produse în organism de consumul excesiv de alcool. Nu în ultimul rând, feniculul este un protector al ficatului, fiind indicat şi în tratarea icterului.

Ajută la menținerea unei structuri osoase puternice

Specialiștii susțin că fierul, fosforul, calciul, magneziul și vitamina K, substanțe active prezente în compoziția plantei, contribuie la construirea şi la menţinerea unei structuri osoase sănătoase şi puternice.

Pentru mămicile care alăptează

Infuzia de fenicul vine şi în ajutorul mămicilor care alăptează, sporindu-le producţia de lapte. Se consumă câte două căni de infuzie pe zi în perioada alăptării.

Facilitează pierderea în greutate

Datorită efectului diuretic, infuzia de fenicul previne retenţia de apă în organism, faciliteză pierderea în greutate şi eliminarea toxinelor din corp. Totodată, infuzia preparată din rădăcina plantei ( o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă clocotită) s-a dovedit foarte eficientă în combaterea obezităţii şi pleureziei.

NapocaNews